jump to navigation

Adevărata independenţă august 27, 2010

Posted by alaandrei in Social.
Tags: , ,
trackback

DEXOnline dă următoarea definiţie pentru cuvîntul
INDEPENDÉNŢĂ :
1.
Situaţie a unui stat sau a unui popor care se bucură de suveranitate naţională; stare de neatârnare şi drept de a rezolva liber (cu respectarea drepturilor altor state şi a principiilor dreptului internaţional) problemele sale interne şi externe, fără amestec din afară; autonomie.
2. Situaţie a unei persoane care judecă lucrurile şi acţionează în mod independent, neinflueţată de alţii.

Prima Independenţă

După ce Revoluţia rusă din 1917 şi Declaţia Drepturilor Popoarelor din Rusia au încurajat diverse naţionalităţi din Imperiul Rus să-şi câştige suveranitatea, Moldova a devenit o republică independentă la 2 decembrie 1917. La 27 martie 1918, Sfatul Ţării a votat unirea cu România. Cele 12 ocoluri au fost atunci contopite şi reorganizate în 9 judeţe ale provinciei Basarabia: Hotin, Soroca, Bălţi, Orhei, Lăpuşna (capitala Chişinău), Cahul, Tighina, Cetatea-Albă şi Chilia (capitala Ismail).

A doua Independenţă

În timpul loviturii de stat de la Moscova din august 1991, comandanţii Comandamentului de sud-vest au încercat să impună starea de urgenţă în Moldova, dar au fost învinşi de guvernul moldovenesc, care şi-a declarat sprijinul faţă de preşedintele rus Boris Elţîn. Pe 27 august 1991, după eşuarea loviturii de stat, Moldova şi-a declarat independenţa faţă de Uniunea Sovietică. Republica Moldova, după obţinerea independenţei, devine un stat suveran şi independent. Odată cu obţinerea independenţei din 1991 apar şi o mulţime de probleme şi conflicte soldate cu pierderi de vieţi omeneşti şi vărsări de sânge. (Wikipedia, enciclopedia liberă)

Se pare că această stare de autonomie este dorită de foarte mulţi oameni, clase sociale, state. Ţările în general şi oamenii în particular luptă pentru independenţă, dar cînd ajung s-o obţină nu totdeauna ştiu ce să facă cu ea. Copiii vor să fie independenţi de părinţi, adulţii vor să fie independenţi unii faţă de alţii… ş.a Faţă de cine sau faţă de ce ne zbatem să fim independenţi? Cum să ajungem cu adevărat la libertatea mult rîvnită?

Incontestabil, căpătarea independenţei este unul din lucrurile cele mai importante pentru un stat. Deaorece ţara în care locuiesc este declarată drept stat independent, un singur lucru îmi doresc fierbinte pentru ea şi toţi cetăţenii ei – să fie totdeauna dependenţi de Dumnezeu. El este unicul faţă de care nu trebuie să ne căpătăm independenţa, pentru că numai în El este adevărata libertate!

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: