jump to navigation

Cînd începe copilul să deosebească binele de rău? mai 14, 2010

Posted by alaandrei in Instructiv-educativă.
Tags: , , , ,
trackback

În urma efectuării unor teste savanţii au ajuns la concluzia că începînd cu vîrsta de şase luni bebeluşii care abia de pot sta bine pe şezute, deja pot face deosebirea între bine şi rău. Experimentele au ajuns să fie o adevărată provocare pentru savanţii care sunt de părere că copilul de naşte „tabula rasa” şi că moralitatea este conturată şi  formată de părinţi.

Într-unul din experimente cu păpuşi, sub forma unei piese de teatru, bebeluşii şi-au arătat preferinţele pentru păpuşa „bună” care a avut  rolul  pozitiv de  ajuta o altă păpuşă să urce un deal, şi  au respins pe cea care a „jucat ” rolul negativ de încurca personajul principal de a escalada urcuşul.

Alt test în care au participat copii de 2 ani  chiar a implicat şi remunerarea personajului pozitiv şi pedepsirea celui negativ,  lipsindu-l de dulciuri.

Profesorul Paul Bloom care s-a ocupat cu cercetarea moralităţii la copiii mai mulţi ani la rînd  a afirmat, „Tot mai multe dovezi ne arată că moralitatea este prezentă în viaţa noastră încă de la început.  Undeva simţul binelui şi răului parcă ar fi crescut în oase. Alegerea pe care au făcut-o copii nu a fost întîmplătoare deoarece mai toţi copiii au ales jucăria a cărei rol a fost pozitiv.”

Cu toate că studiile par să  arate că moralitatea este prezentă în viaţa bebeluşilor totuşi unii savanţi şi-au exprimat neîncrederea în rezultatele obţinute. Ei afirmă că bebeluşii au putut învăţa să deosebească binele de rău de la naştere.

Alţii afirmă că aceste teste ar putea comunica un mesaj greşit şi bebeluşii au ales jucăria „pozitivă” doar pentru că lor le-a plăcut că aceasta se mişca în sus şi nu pentru că ar fi ajutat „prietenul” său. (DailyMail)

Cred că important  este nu doar să îi învăţăm pe copiii noştri să deosebească binele de rău, cei care au copiii nu o dată s-au convins că micuţii ştiu foarte bine cînd „au călcat strîmb”, dar să-i ajutăm întotdeauna să procedeze corect, să-i ajutăm să aleagă binele şi pe cei ce îl fac.  În  zilele noastre sunt atîtea pericole şi atîţia care înceară să numească binele -rău iar răul- bine încît doar avînd un fundament stabil şi care nu se schimbă de la o zi la alta, putem să ne protejăm copiii. Această bază solidă este Cuvîntul lui  Dumnezeu – adevărul suprem – care rămîne actual şi serveşte drept un ghid ce are răspuns pentru toate situaţiile şi problemele vieţii şi care este unicul „barometru” a cărui date sunt întotdeauna corecte. „Învaţă pe copil calea pe care trebuie s-o urmeze şi cînd va îmbătrîni nu se va abate de la ea.” Proverbe   22:6

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: