jump to navigation

Femeia liniştită depinde de Dumnezeu (I parte) martie 24, 2010

Posted by alaandrei in Femeile Bibliei fără Nume.
Tags: , , , , , , , , ,
trackback

„Ea s’a dus şi s’a aruncat la picioarele lui, şi s’a închinat pînă la pamînt. Şi şi-a luat fiul, şi a ieşit afară. ” 2 Regi 4: 37

Femeia liniştită depinde de Dumnezeu. Această femeie este femeia din Sunem. Nu-i aşa că aţi vrea şi dumneavoastră să fiţi o asemenea femeie liniştită? Cum arată femeia liniştită? Ce fel de caracter are ea? Cum sunt relaţiile ei de familie şi care este relaţia ei cu omul lui Dumnezeu?

La 2Împăraţi 4 citim despre această femeie şi învăţăm despre caracterul ei frumos. „Intr’o zi Elisei trecea prin Sunem. Acolo era o femeie bogată.” v. 8 Această femeie s-ar părea că are tot ce îi trebuie, aşa cum am învăţat despre împărăteasa din Seba, care şi ea avea tot ce-i trebuia, şi totuşi a venit, a umblat, a căutat înţelepciunea, a vrut să vadă lucrarea lui Dumnezeu. Femeia din Sunem este o femeie bogată, are tot ce-i trebuie. „Ea a stăruit de el să primească să mănînce la ea.” Vedem că o femeie bogată care se îngrijeşte de nevoile altora, şi în mod deosebit de nevoile omului lui Dumnezeu. Ea vrea să-l primească  în casa ei şi să-i dea să mănînce. ” Şi ori de cîte ori trecea, se ducea să mănînce la ea.”

„Ea a zis bărbatului ei: „Iată, ştiu că omul acesta care trece totdeauna pela noi, este un om sfînt al lui Dumnezeu.” v.9 Vedem o femeie care are familie, care are casă, e bogată, are tot ce-i trebuie lui, şi totuşi se gîndeşte la cel care este trecător, la cel care are nevoie să mănînce în drumul lui, la cel obosit. Ea se gîndeşte  la aceştea şi este primitoare de oaspeţi. Observaţi cum Elisei, prin comportarea  lui, prin felul de a fi, arată că este un om al lui Dumnezeu, un om sfînt. Deci, observăm că dacă înţelepciunea se vede din vorbire, sfinţenia noastră se vede în comportarea noastră.

” Să facem o mică odaie sus cu ziduri…”, spune femeia bărbatului ei, şi astfel cînd el vine aici, să aibă în această odaie un pat, o masă, un scaun, un sfeşnic, ca să stea acolo cînd va veni la noi. Elisei tocmai se întorsese din nou la Sunem, venise acolo la ea; l-a dus în odaia de sus, care a fost făcută special pentru el, şi l-a culcat acolo. Vedeţi, el este invitat prima dată numai la masă, apoi această familie găseşte cu cale să facă o cameră, o odaie care să aibă, pat, masă, scaun: tot ce-i trebuia să se odihnească atunci cînd trecea pe acolo.

Vedem care sunt relaţiile ei în familie, cum se sfătuieşte cu soţul ei, vedem atitudinea ei faţă de un străin pe care îl recunoaşte mai tîrziu ca fiind omul lui Dumnezeu. O găsim primitoare de oaspeţi, este o femeie înţeleaptă, care se gîndeşte să-i facă o cameră acestui om, ştie ce să pună în odaie.

Elisei este copleşit de această atitudine frumoasă a Sunamitei, şi spune slujitorului său Ghehazi: „Cheamă pe Sunamita aceasta!” v. 12 Ghehazi ştie exact care este nevoia acestei femei. Cînd este chemată, ea nu se scuză spunînd: „Sunt prea ocupată, nu pot veni acum.” Ea vine înaintea lui Elisei. Deci, această femeie care ştie cum să se poarte şi cum să ia iniţiativa, în ceea ce poate să slujească omului lui Dumnezeu, este o femeie vrednică, cu un caracter foarte frumos.

„Şi Elisei a zis lui Ghehazi: Spune-i: „Iată, pentru noi tu ţi-ai făcut toată tulburarea aceasta,  noi ce putem face pentru tine?” (Deci omului lui Dumnezeu recunoaşte că nu era nevoie ca ea să facă toate aceste lucruri, dar ea a ţinut ca să aibă această tulburare, adică s-a deranjat ca să-l poată primi cît mai bine.) Trebuie să vorbim pentru tine împăratului sau căpeteniei oştirii?” v.13. Ea răspunde atît de frumos: „Eu locuiesc liniştită în mijlocul poporului meu.” Deci, n-ai pentru ce să intervii, eu nu m-am certat cu nimeni, nu am nevoie de favorurile împăratului, nici de cele ale căpeteniei oştirilor, pentru că eu sunt o femeie liniştită în mijlocul poporului meu.

Cum eşti tu cunoscută? Iar dacă ar fi să te descrii personal, cine eşti, cum te-ai descrie? Această femeie are curajul să spună înaintea omului lui Dumnezeu: „Eu locuiesc liniştită în mijlocul poporului meu.”

Oare ce face această femeie să fie liniştită? Noi ştim în vremuri trăim, vremuri în care toată lumea se agită, într-o vreme în care foarte rar găseşti pe cineva liniştit. De cine depinde ca să fii liniştit? În ce împrejurări trăia această femeie?  Credeţi că problemele din zilele acelea erau diferite de problemele noastre?  Aceată femeie este liniştită pentru că ea îşi înţelege menirea ei ca soţie, înţelege care trebuie să fie relaţiile ei de familie, atitudinea faţă de trecători, faţă de omul lui Dumnezeu. Ea este o femeie care îşi deschide uşa casei, care nu se încrede în bogăţia ei nemaidorind să vadă pe nimeni, este o femei care depinde de Dumnezeu, care nu are nevoie nici de împărat, nici de căpetenia oştirii, pentru că locuieşte liniştită în mijlocul poporului ei.

După ce aude acest răspuns, Elisei nu ştie ce să facă pentru a o ajuta. Ghehazi, slujitorul lui Elisei, spune: „Ea n-are fiu, şi bărbatul ei este bătrîn.” v.14 Interesant că ea nu se plînge de acest lucru, ea este  o femeie multumită. Cînd eşti muţumit, eşti liniştit, şi eşti recunoscător lui Dumnezeu şi din ceea ce îţi aparţine, dai şi altuia, nu te compari cu ceilalţi, nu vrei mai mult, pentru că nu-ţi ajunge şi pentru că totdeauna va fi cineva care are mai mult ca tine. Ea este mulţumită cu starea ei, este muţumită cu bărbatul ei, ea nu spune că ar dori ceva. Ea este o femeie liniştită, şi Ghehazi spune: „Ea n-are fiu, şi bărbatul ei este bătrîn.”

Şi el a zis: „Cheamă-o!” Ghehazi a chemat-o, şi ea a venit la uşă. Elisei i-a zis: „La anul pe vremea aceasta, vei ţinea în braţe un fiu.” Şi ea a zis: „Nu! domnul meu, omule al lui Dumnezeu, nu amăgi pe roaba ta! Femeia a rămas însărcinată, şi a născut un fiu chiar pe vremea aceea, în anul următor, cum îi spusese Elisei.  Copilul s’a făcut mare. Şi într’o zi cînd se dusese pela tatăl său la secerători,  a zis tatălui său: „Capul meu! Capul meu!” Tatăl a zis slujitorului său: „Du-l la mamă-sa!” Slujitorul l-a luat şi l-a dus la mamă-sa. Şi copilul a stat pe genunchii mamei sale pînă la amează, şi apoi a murit. ” v.15-20

Un dar primit de la Dumnezeu, un dar pe care ea nu l-a cerut, ci îi este promis şi,  dintr-o dată, copilul strigă: „Capul meu! Capul meu!” şi moare. Vedem că acestă femeie, care locuia liniştită în mijlocul poporului ei înainte de a i se naşte acest fiu, rămîne liniştită chiar şi  în situaţia aceasta. De unde ştim acest lucru? Scriptura ne spune: „Ea s’a suit, l-a culcat pe patul omului lui Dumnezeu, a închis uşa după ea, şi a ieşit. A chemat pe bărbatul ei, şi a zis: „Trimite-mi, te rog, un slujitor şi o măgăriţă; vreau să mă duc în grabă la omul lui Dumnezeu, şi apoi mă voi întoarce.”v.21-22

Vedem că această femeie este liniştită chiar şi în această situaţie critică în care îi moare copilul. Ea îşi cheamă bărbatul, vorbeşte frumos spunînd: „Trimite-mi, te rog, un slujitor şi o măgăriţă; vreau să mă duc în grabă…” Vedem cît de frumos ştie să vorbească ea cu bărbatul ei, cu omul lui Dumnezeu, cu toţi cei din jur, este liniştită, nu strigă, nu ţipă, nu spune bărbatului  nimic, ce vrea doar să se ducă la omul lui Dumnezeu. „Şi el a zis: „Pentruce vrei să te duci astăzi la el? (El încă nu ştia de moartea copilului.)Doar nu este nici lună nouă, nici Sabat.” Ea a răspuns: „Fii pe pace!” v.23 Cînd poţi să spui altuia : „Fii pe pace!”? Atunci căn tu ştii ce este pacea, vrei să-l asiguri şi pe celălalt de pace. Deci vedem că aceste femeie este o femeie liniştită, o femeie care ştie unde să alerge chiar şi atunci cînd vine moartea, şi spune bărbatului ei: „Fii pe pace!” (va urma)

Mia Oglice, Femeile Bibliei, Un Studiu Biblic despre „Femeile fără Nume”

Reprodus cu permisiunea autoareiReclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: