jump to navigation

Femeia care preţuieşte înţelepciunea (I parte) martie 8, 2010

Posted by alaandrei in Femeile Bibliei fără Nume.
Tags: , , , , ,
trackback

„Căci înţelepciunea preţuieşte mai multe decît mărgăritarele, şi nici un lucru de preţ nu se poate asemui cu ea.” Proverbe 8:11

„O inimă pricepută dobîndeşte ştiinţa, şi urechea celor înţelepţi caută ştiinţa. „ Proverbe 18:15 ” Sfaturile în inima omului sînt ca nişte ape adînci, dar omul priceput ştie să scoată din ele.” Proverbe 20:5 Vom învăţa despe împărăteasa din Şeba, o femeie care căuta înţelepciunea, mai mult decît mărgăritarele, o femeie care are tot ce-i trebuie, dar care înţelege că înţelepciunea este de mare preţ, are valoare inestimabilă. Această împărăteasă este o femeie care înţelege că înţelepciunea vine de la Dumnezeu.

Să vedem în ce constă caracterul şi frumuseţea ei. Ea căută ceva, are o dorinţă vine de la distanţă foarte mare, pentru că a auzit de faima lui Solomon, în ce priveşte slava Domnului. Această femeie a venit ca să-l încerce  pe Solomon,  prin întrebările grele pe care le avea.

„A sosit la Ierusalim cu un alai foarte mare, şi cu cămile cari aduceau mirodenii, aur foarte mult, şi pietre scumpe. S’a dus la Solomon şi i-a spus tot ce avea pe inimă.” 1Împăraţi 10:2 Deci, această împărăteasă cînd a auzit de faima lui Solomon, despre înţelepciunea lui, ea vine de departe să vadă dacă ceea ce a auzit, e adevărat. Este pregătită cu multe întrebări, şi vrea să vadă cum îi va răspunde Solomon la aceste întrebări: „Solomon i-a răspuns la toate întrebările, şi n’a fost nimic, pe care împăratul să nu fi ştiut să i-l lămurească. „v.3 Solomon a cerut înţelepciune de la Dumnezeu, a căutat înţelepciunea mai mult decît argintul şi aurul, de aceea Dumnezeu i-a dat-o. Lui Dumnezeu i-a plăcut cererea lui Solomon.

Dumnezeu ne îndeamnă şi pe noi, să fim femei înţelpte, care să  cerem înţelepciune mai mult decît orice alt lucru. Solomon răspunde la toate întrebările, pentru că el are înţelepciunea pe care a cerut-o şi a primit-o de la Dumnezeu, întelepciune care ştie să răspundă la toate întrebările: „Împărăteasa din Seba a văzut toată înţelepciunea lui Solomon, şi casa pe care o zidise.” v.4  Pînă acum, împărăteasa auzise doar despre înţelepciunea lui Solomon, acum, cînd s-a întîlnit cu el, ea a cunoscut această înţelpciune.

Aşa este şi cu noi: noi putem să auzim depsre înţelepciune, dar atunci cînd venim la Sursă, la Dumnezeu, nu numai că auzim, dar şi vedem cu ochii noştri înţelepciunea lui Dumnezeu. Ea poate fi găsită în Cuvîntul Său: „Cine vine la Mine şi recunoaşte  că are nevoie de înţelpciune, Eu îi voi da înţelepciune cu mîna largă.” Tot ceea ce a văzut împărăteasa: bucatele de la masa lui Solomon, şi locuinţa slujitorilor lui, şi slujbele, toate acestea dovedeau mîna lui Dumnezeu, înţelepciunea pe care i-a dat-o Dumnezeu lui Solomon, să ştie cum să-I zideacă casa Lui, cum să organizeze toate slujbele în Casa Domnului, şi tot ceea ce avea.

„Uimită, a zis împăratului: „Deci era adevărat ce am auzit în ţara mea despre faptele şi înţelepciunea ta!” v.6 Faima înţelepciunii lui Solomon a trecut graniţele, a mers pînă departe, ca aceasta  împărăteasă să audă, să vină, s-o caute şi s-o găsească. Toate acestea o uimesc, pentru că ea a văzut înţelepciunea lui Solomon.

„Dar nu credeam, pînă n’am venit şi n’am văzut cu ochii mei. Şi iată că nici pe jumătate nu mi s’a spus. Tu ai mai multă înţelepciune şi propăşire de cît am auzit mergîndu-ţi faima.” v.7 Deci, pentru că el a ştiut să-i răspundă la toate întrebările, prin ceea ce vede, ea recunoaste că ceea ce a auzit  nu este nici jumătate din ceea ce vede la Solomon. Ea spune: „Ferice de oamenii tăi, ferice de slujitorii tăi, cari sînt necurmat înaintea ta, cari aud înţelepciunea ta!” v.8

Ce aduce înţelepciunea? Aduce fericire. Nu banii, nu aurul, nu argintul, nu mărgăritarele, ci înţelepciunea se aude, aşa cum am văzut. Femeile care sunt înţelepte, femeile care intervin la momentul oportun, femeile care scapă viaţa, şi-au arătat înţelepciunea lor, s-a auzit de înţelepciunea lor. Cum? Prin vorbirea lor. Înţelepciunea se vede atunci cînd vorbeşti.

Solomon dovedeşte şi el acelaşi lucru; atunci cînd răspunde la întrebări, se vede, se aude înţelepciunea lui. Tot aşa, înţelepciunea mea şi a ta, se vede se aude prin vorbirea noastră. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că inima mea este pricepută. Din prisosul inimii vorbeşte gura, din înţelepciunea de care mă las călăuzit. Dacă ea este  de la Dumnezeu, acest lucru se va vedea în vorbirea mea, care va fi o vorbire ce aduce viaţă, care aduce linişte, care aduce pace, care răspunde frămîntărilor vieţii, prin  Cuvîntul lui Dumnezeu, care dă înţelepciune.

„Binecuvîntat să fie Domnul, Dumnezeul tău”, spune împărăteasa. Ce face înţelepciunea? Face ca cei care vin şi o aud, şi o văd, să binecuvinteze pe Cel care o dă, şi anume, pe Domnul Dumnezeu, „care a binevoit să te pună pe scaunul de domnie al lui Israel! Pentrucă Domnul iubeşte pentru totdeauna pe Israel, de aceea te-a pus împărat, ca să judeci şi să faci dreptate.” v.9 De unde vine înţelepciunea? De la Dumnezeu. Cine merită să fie binecuvîntat şi mărit pentru înţelepciune? Dumnezeu. Atunci cînd, prin faptele, vorbirea şi prin  atitudinea noastră, oamenii aud înţelepciunea cu care vorbim, ei vor binecuvînta pe Domnul, ca şi această împărăteasă, care a binecuvîntat pe Domnul, pentru că a văzut măreţia lui Dumnezeu arătată prin înţelepciunea pe care i-a dat-o lui Solomon.

Aflînd tot ce a făcut Dumnezeu pentru acest om, şi pentru că i-a dat scaunul de domnie al lui Israel, împărăteasa a dat împăratului daruri multe, pietre scumpe, talanţi da aur, lucruri  pe oamenii  nu le mai văzuseră. Tot ceea ce a avut ea mai bun, a adus şi a dat împăratului Solomon. Pe lîngă acestea, ea a dat împăratului şi lemn mirositor. Ce a făcut împăratul cu acest lemn? L-a folosit pentru Casa Domnului şi pentru casa împăratului. La ce l-a mai folosit? a făcut harfe  şi alăute, pentru cîntăreţi: „N’au mai venit niciodată în urmă atîtea mirodenii cîte a dat împărăteasa din Seba împăratului Solomon.” v.10b Astfel vedem  că darurile ei sunt folosite în slujire, în Casa Domnului, şi pentru instrumentele cu care oamenii cîntau laudă lui Dumnezeu. La rîndul lui, împăratul a dat împărătesei tot ce ea a dorit, şi i-a dat chiar mai mult decît a dat ea. Deci, vedem cu se întrec în slujire, dîndu-şi daruri unul altuia, ca recunoaştere a ceea ce face Dumnezeu, pentru înţelepciunea pe care a dat-o lui Solomon. (va urma)

Mia Oglice,  Femeile Bibliei, Un studiu Biblic despre Femeile fără Nume

Reprodus cu permisiunea autoarei

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: