jump to navigation

Cărţi care merită… studiate ianuarie 27, 2010

Posted by alaandrei in Inspirată de o carte.
Tags: , , , , , , , , , , ,
trackback

Am avut fericirea să cunosc metoda inductivă de studiere a Bibliei foarte  curînd după apariţia ei în Moldova, în 1991. Poate pe mulţi denumirea „inductivă” îi intimidează sau îi pune în gardă, deaceea vreau să explic puţin acest termen. Este un cuvînt compus „in-ductio” care înseamnă „ducere în”, în cazul nostru, în Biblie.  Ceea ce de fapt ne conduce într-o studiere profundă a Scripturii folosind … Scriptura.

Este o metodă care nu doar te ajută să cunoşti ce spune Biblia despre un lucru sau altul, ci şi ce înseamnă aceste lucruri, iar mai apoi cum pot fi aplicate acestea la viaţa de credinţă. Pe lîngă aceste beneficii extraordinare, studiul este conceput în aşa fel încît îţi crează o disciplină şi deprindere sănătoasă de a studia Biblia continuu, ceea ce este foarte important, dacă dorim să avem o viaţă plină de împliniri şi realizări, pentru slava lui Dumnezeu.

Pe parcursul acestor ani am studiat multe cărţi din Biblie folosind această metodă. În perioada cînd lucram în calitate de profesoară la Universitate am avut posibilitatea să predau elevelor mele cursul „Dumnezeule, exişti?” care este bazat pe Evanghelia după Ioan. Este un studiu care Îl  prezintă pe Isus ca fiind Hristosul, Fiul lui Dumnezeu. Credinţa în El dă viaţă veşnică. Acest studiu şi-a atins scopul şi cei care au studiat  Evanghelia după Ioan  au ajuns să creadă şi să aibă  o relaţie cu Salvatorul lor. Pentru toţi cei care sunt în căutarea  lui Dumnezeu, dar încă nu au ajuns să creadă că Isus este Hristosul, acesta este studiul cu care trebuie să înceapă!

Studiind unele cursuri de mai multe ori m-am convins de bogăţia, profunzimea şi diversitatea adevărurilor pe care Duhul lui Dumnezeu ţi le descoperă la diferite etape  ale vieţii. Şi oricît nu ai studia, izvorul acesta nesecat de apă vie, rămîne proaspăt şi dă înviorare şi putere.

Privind în jur la toate evenimentele şi împrejurările în care ne aflăm, cei mai mulţi le-ar cataloga ca fiind vremuri grele, iar cuvîntul criză este auzit aproape la orice pas. Cred că un studiu foarte binevenit pentru aceste vremuri este cel al cărţii Filipeni. Este o epistolă scrisă de Apostlul Pavel pe cînd se afla în închisoare, din pricina că dorea ca Evanghelia să fie răspîndită, cunoscută şi crezută de cît mai mulţi oameni. Faptul acesta îl făcea să uite de propriile necazuri şi greu de crezut, dar tocmai el  ne îndeamnă, în fiecare din cele patru capitole,  să ne bucurăm. Care este secretul şi cum ajunge un om din închisoare să servească drept sursă de încurajare, îmbărbătare, motivare şi un exemplu demn de urmat? Răspusul este unul foarte simplu – sursa bucuriei! Cine era această sursă din care se alimenta Pavel – era Cel care l-a salvat de la felul lui deşert de veţuire şi i-a dat un nou scop în viaţă, Domnul Isus Hristos.

În acest curs sunt abordate mai multe teme importante pentru viaţa de credinţă:

1. Vestirea Evangheliei – din care Pavel face o prioritate şi care este ceea ce-i ţine flacăra bucuriei mereu arzîndă.

2. Gîndul lui Hristos – care Îl prezintă pe Isus ca exemplu desăvîrşit de smerenie şi care trebuie să însufleţească fiecare creştin. Acesta fiind şi  secretul unităţii între noi.

3. Scopul vieţii fiecărui copil a lui Dumnezeu- de a-L cunoaşte pe Isus, ţinta şi premiul nostru!

4. Dărnicia – secretul adevăratei bucurii- căci nu în zadar spune Domnul Isus: „Este mai ferice să dai decît să primeşti!”

Asestea sunt doar cîteva subiecte din cele 16 lecţii care sunt cuprinse în acest studiu.  Personal acest studiu m-a ajutat să-mi definesc bine scopul vieţii, cel de al cunoaşte pe  Isus şi de a-L urma, necătînd la împrejurări, avînd pace şi bucurie în inimă. Să nu-mi pun nădejdea în lucrurile trecătoare cum ar fi poziţia, posesiunile, ş.a dar să privesc la lucrurile care,  deşi nu se văd, au o valoare veşnică.

Reclame

Comentarii»

1. Articole deosebite din 20-27 ianuarie 2010 culese din blogosfera moldovenească « Curbet Alexandru - ianuarie 31, 2010

[…] şi Andrei Talmazan Cărţi care merită… studiate ianuarie 27, 2010Hipotermia umanităţii ianuarie 25, […]

2. Radu Blendarencu - februarie 2, 2010

Si noi am cunoscut Puterea lui Dumnezeu studiind Biblia dupa metoda inductiva. Din momentul in care am inceput am ramas adinc impresionati cit de clar Biblia explica Biblia


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: