jump to navigation

Să-i învăţăm pe copii să cheltuie mai puţin Septembrie 4, 2009

Posted by alaandrei in Instructiv-educativă.
trackback

Am găsit nişte sfaturi utile, după părerea mea, în special pe timp de criză aşa că am tradus articolul şi unele din sfaturile oferite:

“Sunteţi nevoiţi să mai tăiaţi din cheltuieli? Majoritatea familiilor sunt. Să împărţim cu copiii noştri povara de cheltui mai puţin este acţiune rezonabilă. Dacă ţi-ai pierdut lucrul şi e nevoie de limitat cheltuielile, este rezonabil să le explicăm copiiloe că familia va face mari limitări. Cel mai important însă este să le explicăm că familia este în bine, că nu este o situaţie ieşită de supt control şi că necesităţile lor de bază vor fi satisfăcute. Obiecte de „lux” vor trebui să mai aştepte.  Şi chiar dacă nimeni n-a pierdut locul de muncă, totuş le putem comunica copiilor că vom cheltui mai puţin decît pînă acum în fiecare lună, deaceea unele privilegii de care s-au bucurat pînă acum, nu mai sunt valabile. În orice caz, copilul va avea întrebări de felul: „O să ne pierdem locuinţa?” „Noi suntem săraci acum?” „De ce nu pot avea încălţămintea aceea?”. Asigurarea că nevoile lor de bază vor fi asigurate este totuşi importantă. Arătaţi-le că familia este o eschipă şi fiecare membru poate aduce o contribuţie prin faptul că vor cheltui mai puţin. Adusă dintr-o perspectivă pozitivă aceată oportunitate de a învăţa copilul cum să economisească bani şi să cheltuie raţional este o deprindere importantă în viaţă.

Mai jos vom aduce acele  soluţii practice pe care le putem folosi cu copiii.

1. Faceţi cumpărături de pe listă. Înainte de a merge la magazin, faceţi o listă cu lucrurile de care aveţi nevoie. Nu deviaţi de la listă  şi nu le permiteţi să facă acest lucru copiilor. Acesta este o strategie de a reduce cumpărăturile din impuls. Dacă copilul vă roagă să-i cumpăraţi un lucru anumit, întrebaţi-l dacă acel lucru este pe lista sa de cumpărături. “Dacă nu este atunci nu-l cumpăra.”

2. Faceţi comparţii între produse. Faceţi o listă cu telefoanele acelor magazine care au produsul pe care vor să-l cumpere, copiii pot suna şi întreba costul, aflînd pînă la urmă care este preţul cel mai bun. Această experienţă poate fi foarte utilă copiilor.

3. Învăţaţi copiii să aleagă din produsele de acelaş fel dar de la producător diferit, pe cel care este la reducere.

4. Putem să le dăm şi o mică lecţie de marketing. Atenţionaţii că produsele scumpe sunt plasate mai la vedere, “în dreptul ochilor”, în timp ce cele ieftine sunt pe raftul de jos. Atragiţi-le atenţia şi la produsele de impuls sunt plasate mai aproape de casă.

5. Faceţi o adunare a familiei. La această adunare discutaţi despre “dorinţă” şi “necessitate”. Ascultaţi ce au de spus ei la subiect. Apoi prezentaţi-le realitatea.Învăţaţi-I despre cheltuielile necesare de exemplu pentru electricitate, mîncare, ş.a. banii din budget vor fi folosiţi  mai apoi şi pentru cele pe care le doresc.

6. Gîndiţi-vă cu toţii împreună la posibilităţi de a economisi bani. Copii sunt foarte creativi. Lăsaţi-i pe ei să-şi folosească această creativitate.

7. Stabiliţi un budget pentru activităţile copiilor şi un îndemn de a le alege pe cele prioritare. Ajutîndu-i pe copii cum să folosescă corect banii veţi contribui la economisierea banilor din bugetul familiei pe termen scurt şi să ajute să fie nişte consumatori înţelepţi pe termen lung.”

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: