jump to navigation

Paşi pentru asigurarea securităţii în reţea Septembrie 2, 2009

Posted by alaandrei in Social.
trackback

Nu-mi petrect prea mult timp vizitînd diferite site-uri şi nu fac cumpărături online, şi cred că nu sunt singura de felul acesta. Poate că această informaţie nu este valabilă pentru marea majoritate a celor ce utilizează reţeaua. Dar m-am gîndit că un semnal de alarmă n-ar fi rău de tras, ca să fim mai precauţi pe viitor.

„Decizia  cu privire la cîţi bani, efort sau timp trebuie investit pentru aţi asigura securitatea online este o una individuală. Dar iată cîţiva paşi simpli pe care oricine îi poate face, consideră experţii în acest domeniu.

1. Întotdeauna dă cît mai puţină informaţie cu privire la tine. Nu intra în concursuri sau sondaje care cer dezvăluirea informaţiei cum ar fi adresa sau numărul de telefon. Această informaţie poate fi folosită de afacerişti mai tîrziu.

2. Nu răspunde niciodată la e-mail-uri “spam”(medicamente ieftine, loterie, investiţii). Aceasta le comunică “spammer-ilor” că au dat de o adresă activă de e-mail.

3. E-mail-ul trebuie privit ca o carte poştală, nu ca o scrisoare.Ţine cont de faptul că el poate fi citit de oricine.

4. Dacă faci parte dintr-o reţea socială cum ar fi Facebook sau obişnuieşti să faci cumpărături pe net, fii sigur că ştii să foloseşti setările care îţi asigură securitatea ta, iar informaţia pe care o oferi este văzută doar de cei pentru care ai dezvăluit-o. Nu accepta invitaţia la  “prietenie” sau altele de acest tip, de la oameni pe care nu-i cunoşti sau  în care nu ai încredere.

5. Asigură-te că parola pe care o utilezezi este greu de ghicit. Parola trebuie să aibă cel puţin 8 simboluri şi să conţină o combinaţie de litere majuscule şi mici, cifre şi simboluri.

6. Învaţă cum să ştergi “cookies” de pe brower-ul tău (Internet Explorer, Firefox, Safari, etc.) În timp ce unele “cookies” ajută la funcţionarea normală a browser-ului, ele deasemenea pot înregistra informaţia despre tine şi site-urile pe care tu le vizitezi.

7. Nu posta nici o poză care n-ai vrea să fie văzută de bunica, mama, copiii, colegeii de lucru, membrii de biserică ş.a

8. Fii conştient de posibilitatea faptului că cineva îţi monitorizează lucrul tău atît în cutia ta electorinică cît şi în reţea. În special aceasta se referă la persoane angajate, care nu prea au drepturi la  confidenţialitate.

9. Citeşte cu atenţie “terms of service” (TOS) înaite de a semna orice acord  sau înţelegere  cu orice site(ceea ce noi de obicei nu facem, sau facem doar superficial). Atrage atenţia la felul în care site-ul va proteja confidenţialitatea informaţiei oferite şi va urmări activitatea ta.”

Anunțuri

Comentarii»

1. Curbet Alexandru - Septembrie 2, 2009

Mulţumesc mult pentru sfaturi. Niciodată nu m-am gândit la pericolul expunerii. Încă o dată mulţumesc

alaandrei - Septembrie 3, 2009

şi eu îţi mulţumesc pentru comentariu


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: