jump to navigation

Ce limbă vorbim? august 31, 2009

Posted by alaandrei in Social.
trackback

Istoria sărbătorii „Limba Noastră” începe cu procesul desprinderii de Uniunea Sovietică şi emanciparea poporului din stânga Prutului, proces început la sfârşitul anilor 80 cu decretarea limbii române ca limbă de stat şi trecerea la grafia latină. Acest lucru a fost decis de sute de mii de oameni, aflaţi la 27 august 1989, în Piaţa Marii Adunări Naţionale din capitală.

Potrivit participanţilor la evenimentul de acum 20 ani, în acea zi s-a decis omagierea pentru viitor a limbii prin decretarea zilei de 31 august a sărbătorii naţionale numite „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. Anual această sărbătoare este marcată cu manifestări de înalt patriotism, de regăsire a rădăcinilor, consemnată prin poezie, cîntec şi joc, prin repunerea în drepturi a vechilor tradiţii populare şi a momentelor care le-au marcat istoria.

În 2001 conducerea ţării a decis schimbarea numelui în „Limba noastră”.

În 2004 Parlamentul a decis comasarea sărbătorii cu Ziua Independenţei, comasare care nu a mai avut loc, dar Ziua Independenţei a primit un nou nume – Ziua Republicii.(Wikipedia, enciclopedia liberă)

Care este limba cea mai frumoasă? Care este limba, care ne-ar face faţa şi ne-ar face să fim înţeleşi? Este oare cea română, „moldovenească” sau poate este o a treia?  Cu siguranţă limba defineşte o naţiune, un popor cu istoria, cultura şi tradiţiile lui, dar cred că mai mult decît limba, pentru noi vorbesc faptele şi acţiunile noastre. Putem folosi cuvinte frumoase, putem impresiona prin felul de a alege şi formula gînduri, idei şi sentimente şi cu toate acestea, ele să rămînă doar… cuvinte. Nu tot aşa este cu acţiunile şi faptele noastre. În 1 Corinteni 13 este scris: „Chiar dacă aş vorbi în limbi omeneşti şi îngereşti, şi n’aş avea dragoste, sînt o aramă sunătoare sau un chimval zîngănitor.” Este o limbă care e înţeleasă de oricine şi poate fi folosită  de oricine. Noi suntem cei care facem alegerea ce limbă să vorbim. Noi alegem dacă vrem să ne facem auziţi şi înţeleşi! Haideţi să vorbim în limba noastră, dar s-o facem cu dragoste. Dragostea este cel mai important component care dă sens, frumuseţe,valoare şi putere unei limbi!

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: