jump to navigation

Ramadanul – văzut cu ochii misionarei Anne Fortenberry August 23, 2009

Posted by alaandrei in Social.
Tags: , , , ,
trackback

Deoarece am trăit în Asia Mijlocie ultimii 10 ani, soţul meu şi cu mine am experimentat multe comportamente interesante şi chiar inconsistente cu prietenii noştri musulmani în timpul lunii lor sfinte  Ramadan. Ramadanul durează 30 de zile şi are loc aproximativ cu două săptămîni mai devreme în fiecare ani, data exactă fiind determinată de lună. Anul acesta Ramadanul  a început la 22 august.

Această lună este specială pentru prietenii noştri Musulmani pentru că ei cred că se pot apropia mai mult de Allah anume în această perioadă. Ei, de asemenea, cred că anume acum El îi ascultă şi răspunde la rugăciunile lor. Totul trebuie ţinut conform Koranului şi învăţăturilor profetului lor, Mahomed. După cum vă puteţi imagina, musulmanii sunt extrem de minuţioşi în a respecta întocmai  tot ce ţine de Ramadan.

Nimănui nu-i este permis să mănînce sau să bea nimic, începînd cu o oră înainte de răsăritul soarelui pînă la aproximativ o jumătate de oră după asfinţitul acestuia. Străinii deasemenea nu trebuie să fie văzuţi  mîncînd sau bînd în acest timp, sau, în unele ţări, am fi putut fi aduşi în faţa autorităţilor şi temporar încarceraţi. Deşi de multe ori avem apă în genţile noastre, de obicei nu bem în faţa prietenilor noştri musulmani, deoarece înţelegem cît de însetaţi trebuie să fie. Toate restaurantele sunt închise,  cu excepţia cîtorva situate în hoteluri. După amiază, mîncarea poate fi comandată, dar trebuie luată acasă şi servită după uşile închise.

În timpul Ramadanului mulţi din prietenii noştri musulmani nici măcar nu înghit propria salivă. În timpul zilei, nimănui nu i se permite să meargă la un dentist, sau să primească injecţii. Una din vecinile noastre primea injecţii B12, şeik-ul(om sfînt) ei, îi permitea să le primească numai după asfinţit şi masa de seară. Unica excepţie de la această regulă implică persoane cu boli cronice, care necesită medicamentele pentru a supravieţui. Oricum, chiar şi această persoană trebuie să primească permisiunea de la şeik.

Masa de seară, sau întreruperea postrului, este numită Iftar. În una din ţările noastre se producea o împuşcătură care anunţa începutul cinei. Deseori şedeam în cerc pe podea, cu mîncarea în faţa noastră, aşteptînd să auzim împuşcătura.

În altă ţară Iftar era anunţată la televizor şi de la moscheie. Masa începea cu mîncăruri de ritual de exemplu smochine uscate, apoi urmau salate speciale, mîncăruri din orez şi miel sau pui. De obicei, acelaşi lucru este consumat în fiecare zi. Deoarece prietenilor noştri musulmani li se cere să fie generoşi în timpul Ramadanului, ei sunt dispuşi să invite străini la întreruperea postului. O familie chiar ne aducea mîncare fiecare 3 sau  4 zile, ceea ce noi aşteptam  cu nerăbdare, deoare mîncarea era delicioasă.

Oricum am experimentat şi provocări. Unii din oamenii foarte prietenoşi,  deseori experimentau o schimbare completă a personalităţii, atunci cînd se aflau la volanul maşinii. Ei deveneau agresivi şi mînioşi. În timpul Ramadanului ştiam că nu trebuie să ieşim în stradă între orele 2:30 şi 4:30 după amiază, pentru că oamenii se întorceau de la lucru, treceau pe la magazine şi se grăbeau acasă să pregătească masa de seară. Aceşti oameni drăguţi odată, deveneau atît de flămînzi la acel moment, încît iritabilitatea şi nemulţumirea păreau să fie o normă. De asemenea, am văzut multe accidente de motocilete în acest timp al zilei.

Facerea cumpărturilor, de asemenea, devenea mai dificilă, din cauza orele prescurtate de lucru în timpul Ramadanului. De multe ori puteam merge la cumpărături doar tîrziu după amiază sau seara pentru că majoritatea magazinelor erau închise în timpul zilei.
Această ilustrează de fapt reversibilitatea zilei şi nopţii în timpul Ramadanului. După masa de seară, prietenii noştri mergeau la cumpărături, făceau comisioane şi alte responsabilităţi şi însărcinări, stînd treji pînă la 3 sau 4 dimineaţă, mîncau dejunul înaintea răsăritului, apoi mergeau la culcare. Peste vreo 2 ore ei se sculau, ca să trimită copiii la şcoală. Unii din ei mergeau la lucru, alţii înapoi la culcare. Lipsa somnului suficient, de asemenea, adăuga iritabilitate.

Cu toate acestea, musulmanii cred că Ramadanul este un timp întradevăr frumos. Pentru noi unicul lucru frumos cu privire la Ramadan era părtăşia cu diferite familii, mesele delicioase şi posibilitatea de ai vedea pe prietenii noştri în hainele lor noi, ceea ce era parte din sărbătoarea Eid, care ţine încă vreo 4 zile după Ramadan.

Necătînd la aceste lucruri de care noi ne-am bucurat, ca şi creştini, ştim că această lună sfîntă este “goană după vînt”. În special, în timpul Ramadanului, rugaţi-vă pentru prietenii noştri musulmani. Noi îi iubim şi dorim ca ei să-l cunoască pe Isus, Unicul şi Singurul, să afle Adevărul şi să fie ucenicizaţi.

Anne Fortenberry a slujit în calitate de misionară, lector universitar şi consultat de sănătate. Ea, împreună cu soţul ei Archie, s-au întors acum în Statele Unite aproape după un deceniu de slujire în ţările musulmane. Recent ea a publicat cartea “Credinţa care lucrează:Un studiu thematic a cărţii Iacov” Baptist Press www.BPNews.net

Anunțuri

Comentarii»

1. Ion Grosu - August 23, 2009

Frumoasă relatare. O singură specificare — regula că „străinii deasemenea nu trebuie să fie văzuţi mîncînd sau bînd în acest timp, sau, în unele ţări, am fi putut fi aduşi în faţa autorităţilor şi temporar încarceraţi” nu ţine de religie, ci mai mult de gradul de democraţie din ţările în care ai stat.

În Siria sau Liban întîlneşti oameni care mănîncă/beau în stradă în timpul ramadanului. E adevărat că majoritatea evită acest lucru din considerente etice. Oricum nimeni nu te va încarcera din cauza asta.

În raioanele creştine majoritatea restaurantelor rămîn deschise în timpul zilei. Unii cunoscuţi musulmani ne-practicanţi obişnuiau să ia masa acolo.

alaandrei - August 24, 2009

Mulţumim pentru comentariu şi specificările făcute.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: