jump to navigation

Dansul pe care îl danseanză toţi iulie 2, 2009

Posted by alaandrei in Inspirată de o carte, Social.
Tags: , , , , , ,
trackback

Dansul pe care îl dansează toţi chiar dacă nu sunt prea buni la mişcări şi nu se împacă deloc cu ritmul. Acest dans este dansul fricii. Idea de la care pornim este că fiecare persoană de pe planetă se luptă cu o frică elementară. Poate vei spune că nu te temi de nimeni şi nimic. Dar nu este vorba despre acest gen de frică.  Este vorba de frica de eşec, frica de a nu fi iubit, frica de a fi lăsat singur.

Dacă ne întoarcem privirile la cea mai perfectă atmosferă care a existat vreodată, Adam şi Eva şi bucuria lor de a avea o relaţie desăvîrşită şi satisfăcătoare cu Dumnezeu şi unul cu celălalt… dar în momentul în care au nesocotit porunca lui Dumnezeu şi au ales să urmeze sfatul şarpelui, s-a instalat frica.

Frica strică relaţiile şi simţim efectele distrugătoare. Care sunt temerile tale?

Cele mai multe femei simt o frică elementară legată de deconectare – frica de a nu fi ascultate, de a nu fi apreciate , de a pierde cumva dragostea celorlaţi.

De cealaltă parte, frica elementară a celor mai mulţi bărbaţi este legată de sentimetul de neputinţă sau de acela de a fi controlaţi – le e frică de eşec sau de a nu fi luaţi în seamă.

Dacă nu-ţi identifici frica elementară şi dacă nu înţelegi cum tinzi să reacţionezi cînd cineva apasă butonul acestei temeri,  relaţiile tale vor avea de suferit. De fiecare dată!

Problema aparentă este rareori adevărata problemă.  Problema elemetară  este frica noastră. Cei mai mulţi oameni nu-şi cunosc frica elementară. Cei mai mulţi oameni nu sunt conştienţi de  teama care se ascunde în spatele multora dintre relaţiile  lor problematice. Dacă nu ştii sau nu esti sigur care este frica ta elemetară poţi s-o identifici folosind următoarea listă, alcătuită de Smalley Marriage Institure:

FRICA MEA ELEMENTARĂ ESTE SĂ MĂ SIMT:

1. Neajutorat, fără putere sau controlat

2. Respins, de parcă oamenii m-ar alunga din viaţa lor

3. Abandonat sau lăsat fără urmă, ca într-un divorţ

4. Deconectat de alţii sau singur

5. Ca un ratat

6. Imposibil de iubit, de parcă nimeni nu m-ar putea iubi

7. Deficient, de pacră ceva nu ar fi în regulă cu mine, de parcă eu aş fi problema

8. Inadecvat, de parcă nu m-aş ridica la nivelul celorlalţi as cum ar trebui

9. Rănit, atît emoţional cît şi fizic

10. Ipocrit sau fals

11. Inferior, de parcă nu aş fi la fel de valoros ca alţii (desconsiderat)

12. Înşelat, prădat sau folosit

13. Neapreciat, de parcă vorbele şi faptele mele sunt ignorate sau neapreciate.

14. Neîmplinit, de parcă ce mi se întîmplă mă va conduce la o viaţă lipsită de satisfacţie

15. Umilit, de parcă nu aş avea demnitate sau respect de sine

16. Manipulat, ca şi cum alţii m-ar înşela

17. Izolat, ca şi cum alţii şi-ar planifica să mă ignore

Identificarea fricii tale elementare este importantă deoarece frica este muzica ce dă startul dansului relaţional – dansul fricii. Ai crede că dansul fricii nu este un dans pe care l-ar alege cineva. Ai crede că cei mai mulţi oameni aleg dansul pozitiv, al dragostei sau al bucuriei. Dacă nu înţelegem dansul fricii şi cum putem alege să nu îl dansăm, el va fi dansul implicit în cele mai multe relaţii.

Care sunt deci paşii în dansul fricii?

Sunt rănit → îmi doresc →mi-e teamă → reacţionez → eşti rănit → îţi doreşti → ţi-e teamă → reacţionezi

De multe ori acţiunile celor din jur, chiar dacă au fost  bine-inteţionate , ne fac să ne simţim răniţi. Dorim să fim apreciaţi, să se ţină cont de sentimetele noastre, de ideile şi durerile noastre. Dorim ca acel cineva să-şi schimbe comportamentul ca să nu ne mai simţim răniţi, sau neapreciaţi. Ne temem că celălalt nu este dispus să se schimbe şi ne temem că nu vom fi apreciaţi şi chiar poate, ne temem că relaţia dată se poate rupe. Atunci reacţionăm şi chiar alegem să criticăm şi să discredităm. Alegem cuvinte care să determine persoana, să-şi schimbe comportamentul, pentru că suntem convinşi că el sau ea este problema noastră.

Fără să-ţi dai seama, deseori te aştepţi ca celălalt să se schimbe pentru a te satisface  şi pentru a-ţi da ceea ce vrei. Vezi în el sau în ea atît problema cît şi soluţia. Te gîndeşti: Dacă aş avea un alt şef, aş fi promovat la locul de muncă. Sau: Dacă ea ar… Sau: Dacă prietenii mei ar … Sfîrşitul frazei este întotdeauna:  atunci aş putea fi fericit.

NU   TE   AŞTEPTA   CA   CELĂLALT   SĂ    FIE    SOLUŢIA    TA

Cînd te aştepţi ca oamenii, locurile şi lucrurile să-ţi împlineacă dorinţele, vei fi dezamăgit. Şi ori de cîte ori aştepţi ajutor  din surse greşite, rezultatul este teama.

Cînd cineva îţi apasă butonul fricii, tinzi să reacţionezi cu vorbe şi acţiuni nesănătoase, menite să-l motiveze pe celălalt să se schimbe şi să îţi dea ce doreşti. Adesea reacţiile tale declanşează frica elementară a celuilalt, care la rîndul său reacţionează cu vorbe sau acţiuni nesănătoase în încercarea de a te determina să-i împlineşti dorinţele. Şi deodată vă treziţi în plin dans al fricii.

Ce este de făcut?

Alege să rupi ritmul dansului fricii. Nu trebuie să laşi acest dans să-ţi ruineze relaţiile. Alege să recunoşti partea ta în dansul fricii şi să nu declanşezi butoanele fricii celuilalt.dans Atunci cînd ambii parteneri îşi identifică temerile elementare soluţia apare de la sine. De multe ori nu e nevoie decît de o înţelegere obiectivă a adevăratei probleme.

Dar pentru aceasta e nevoie să învăţăm noi paşi de dans!

Aceste idei revoluţionare despre relaţiile interumane le-am găsit în cartea „ADN-ul relaţiilor” de Dr. Gary Smalley

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: