jump to navigation

O vizită la dentist iunie 29, 2009

Posted by alaandrei in Social.
trackback

cabinet2Ce să faci cînd îţi pare că totul e pierdut? Să-ţi mai dai o şansă. De multe ori, suntem tentaţi să agravăm situaţia, mai mult decît  este ea, în realitate. Am simţit că, în timp ce savuram o bomboană,  am dat de ceva tare în ea. M-am gîndit că o fi nimerit ceva din greşeală în bomboana mea, pentru ca, doar o clipă mai apoi, să constat că era o bucată din propriul meu dinte. Cînd am făcut o cercetare mai amănunţită în faţa oglinzii, am descoperit o gaură, mare… şi neagră. Deşi nu am studii medicale, am pus totuşi diagnoza, extragerea este inevitabilă.

Am mers la chirurgul la Centru stomatologic universitar. În timp ce aşteptam să intru, se apropiase şi o doamnă în vîrstă. Au ceva deosebit oamenii în vîrstă, nu în zădar Biblia spune în Levitic 19:32 „Să te scoli înaintea perilor albi, şi să cinsteşti pe bătrîn. Să te temi de Dumnezeul tău. Eu sînt Domnul.” Eu eram vădit speriată de ceea ce urma să mi se întîmple, iar ea a încercat să mai scoată din tensiune şi-mi povesti despre o vizită de-a ei la medic.

Ea lucra în sectorul de deservire şi l-a înscris pe d-ul medic în rîndul de bază după cum venise. Medicul îşi arătă vădit nemulţumirea şi chiar dorinţa de a vorbi cu conducerea. „Măcar şi cu ministru”, îi răspunse ea. La care medicul o avertiză, „Las că vii tu la mine”. Ce vă pare, nu trecu nici două sătămîni că o durere năpraznică de dinţi, dădu de ştire – e timpul să mergi la stomatolog. Cînd a ajuns în cabinet, n-o să vă vină să credeţi, medicul cu pricina, chiar el în carne şi oase, o întîmpină şi o luă la întrebări. După ce se asigură, că ea este cea pe care o aştepta şi care, după părerea lui, l-a nedreptăţit, a aşezat-o în fotoliu pentru consultaţie. Dintele era în stare gravă şi imposibil de tratat. Iar femeia se bucură, cînd auzi, că va trebui să vină la ora 5, cînd va fi şi chirurgul, pentru a se „răfui” cu dintele bolnav. Cînd însă, veni la orele 5, ce credeţi,  o văzu tot pe vechea ei cunoştinţă. Medicul chirurg n-a putut veni, astfel că medicul nostru îl înlocuia. „Vai ce problematic va fi să extragem acest dinte,” fu sentinţa medicului. „La aceste cuvinte, inima începu să-mi bată mai repede iar picioarele îmi tremurau, ” îşi amintea bătrînica. Dar spre surprinderea ei, procedura se termină destul de repede, astfel că acum, ea înţelegea că medicul doar o necăjea, în semn de răzbunare.

Uşa s-a deschis, iar asistenta chemă următorul pacient, care eram eu. Emoţiile iar năvăliră cu o nouă putere. Chirurgul mă întrebă, ce mă supără, şi în care parte e dintele cu pricina. Puteţi să vă daţi seama cît de „paralizată” eram de frică, încît i-am spus mediucului că era dintele din partea stîngă, pe cînd în realitate era cel din dreapta. D-ul doctor, nu s-a mirat deloc, fricoşi ca mine mai văzuse el! Nu vă pot spune, cît de fericită am fost  să aud medicul spunîndu-mi că nu e de acord cu diagnoza pe care mi-am pus-o eu. „Trebuie să fii barbar ca să scoţi un astfel de dinte,” fu concluzia lui şi m-a trimis la terapeut.

Ca să scrutăm din poveste, vom trece peste cele două ore petrecute în cabinetul stomatologic, însă nu vom omite spusele specialistului, care de altfel a lucrat foarte atent şi bine, „Totul se poate face în zilele noastre.” Şi încă un sfat foarte util pentru cei care deja au vizitat stomatologul şi au cîte o plombă mare în dinte. Ca aceasta să reziste dinţii trebuie păziţi cu grijă, să nu-i forţăm, să nu stricăm nuci sau oase.

După mine cred că e mai bine, totuşi, pe cît posibil, de evitat aceste momente de „agonie”.  O variantă mai bună ar fi, vizita regulată pentru controlul de rutină, care permite depistarea problemei, pe cînd ea este chiar „în faşă”.  În caz contrar, va trebui să treceţi prin toate aceste momente neplăcute, şi cine ştie dacă se găseşte, la moment, cineva care să mai scadă din stres!

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: