jump to navigation

Un nume bun – mai de dorit decît o bogăţie mare(continuare) iunie 15, 2009

Posted by alaandrei in Femeile Bibliei fără Nume.
Tags: , , , , , , , , , , , , ,
trackback

femeile biblieO altă problemă cu care se confrută femeile est o falsă vinovăţie, o vinovăţie pe care o aruncă asupra noastră pamenii. împrejurările sau păcatul altora. Din Cuvîntul lui Dumnezeu  putem învăţa cum să alungăm frica, vinovăţia falsă, respingerea din partea oamenilor, făcînd toate acestea într-un duh de pocăinţă şi de indentificare cu Hristos.

Ştiu că  unora nu le place cuvîntul pocăinţă, dar acest cuvînt înseamnă o schimbare a direcţie: cînd mă pocăiesc mărturisesc că îmi pare rău de felul cum am fost şi vreau să pornesc într-o nouă direcţie, acea direcţie biblică care mă conduce la Dumnezeu, care mă transformă şi mă face să fiu asemenea chiăului Fiului Său. Astfel, Cuvîntul lui Dumnezeu, adevărurile biblice îmi dau o nădejde, îmi dau o viziune pentru familia mea şi pentru societate şi noi, împreună, arătăm lumii că modelul nostru de viaţă este Isus Hristos. Toate aceste lucruri le-am învăţat citind şi studiind despre Maria, Sara, Rebeca, Eunice, Lidia, şi celelalte femi care sunt menţionate în Biblie.

Femeile din acest studiu, nu ne sunt prezentate în Biblie cu un nume propriu, ci ele sunt indetificate prin ceea ce fac sau prin ceea ce sunt. Astfel, întîlnim expresii de felul: „o femeie cinstită”, „o femeie iscusită”, „femeile darnice”, „femeile aducătoare de veşti bune” etc. În Proverbe 22:1 ni se spune: Un nume bun este mai de dorit decît o bogăţie mare, şi a fi iubit preţuişte mai mult decît argintul şi aurul.” Acestea sunt cuvintele la care dorim să medităm, asupra lor vrem să ne concentrăm atenţia în studiul care urmează; vrem să înţelegem ce înseamnă că „un nume bun este mai de dorit decît o bogăţie mare”, într-o lume în care toţi aleargă după bani, mînaţi de dorinţa de a se îmbogăţi.

Poate că cineva se întreabă: „Cum adică, vrei să spui că un nume bun este mai de dorit decît o bogăţie mare, după care aleargă toată lumea?” Da, şi vom vedea de ce. „Şi vrei să spui că a fi iubit preţuieşte mai mult decît argintul şi aurul?Am crezut că dacă am argint şi aur, nu-mi mai lipseşte nimic.” Dacă înţelegem ce este adevărata iubire, ce este iubire, ce este dragoste, cum putem dovedi această dragoste, cum putem oferi această dragoste, vom înţelege că, într-adevăr, a fi iubit preţuieşte mai mult decît argintul şi aurul.

Deci în acest studiu vom învăţa despre femei cinstite, iscusite, darnice, aducătoare de veşti bune, etc. Acestea sunt femei de mare preţ în familiile lor, între prieteni, în biserică şi în societate. Caracterul lor, calităţile lor, le fac să aibă un nume bun şi preţuit. Nu ai vrea să fii şi tu să fii o femeie cisntită iscusită, darnică, aducătoare de veşti bune?Nu vrei să te alături şi tu acestei mari oştiri de femei, care aduc veşti bune, nu veşti rele?

Mulţumim lui Dumnezeu pentru Cuvîntul Său care nu ne lasă să fim neroditoare, ci ne învaţă vorbindu-ne prin femeile care sunt menţionate pe paginile Sfintei Scripturi. Eu cred că ele au fost descrise în Biblie pentru învăţătura noastră. Acestea sunt femeile înţelepte care Îl recunosc pe Dumnezeu în căile lor, care recunosc că El este Cel care netezeşte cărările. Nu vrei şi tu ca Dumnezeu să-ţi netezească cărările? Poate că zici în inima ta: „Dacă ai şti în ce situaşie mă aflu, dacă ai şti circumstanţele vieţii mele, n-ai mai spune că-i aşa de uşor.” Nimeni nu spune că-i uşor, dar ce faci în situaţii imposibile din punct de vedere omenesc? Dacă înţelegi ce înseamnă o femeie înţeleaptă, cinstită, liniştită, cu credinţă mare, atunci Îl vei recunoaşte pe Dumnezeu în căile tale şi El îţi va netezi cărările.

Mame, soţii, fiice, surori, bunici, văduve, orfane – toate sunt iubite de Dumnezeu, şi El le-a dat un nume mare şi de preţ. Ştiţi care este acest nume pe care EL ni l-a dat tuturor: noi suntem fiicele Sale dacă credem în El, dacă L-am primit în inima noastră şi vrem ca Isus Hristos să fie Mîntuitorul nostru. Pe cruce, El a plătit  cu sîngele Lui  plata pentru păcatele noastre, pentru ca noi să căpătăm un nume de mare preţ, şi anume, fiicele Sale. Nu-i aşa că aceasta este o bogăţie extraordinară? Domnul te îndeamnă să faci voia Lui, trăind acum prin credinţă, în ascultare de Cuvînt. Cum se poate face acest lucru? Închinîndu-te Lui zilnic, mulţumindu-I pentru bunătatea Lui şi pentru bucuria mîntuirii. Cei care Îl au pe Dumnezeu drept călăuză, Cel care le netezeşte cărările, au pace, au bucurie. Nu vrei tu pace şi bucurie în loc de nelinişte şi îngrijorare?

Sfînta Scriptură ne spune că există nu numai femei cinstite, înţelepte, liniştite, cu credinţă mare, ci şi femei leneşe, bîrfitoare, gîlcevitoare, uşuratice, care nu aduc veşti bune, etc, şi noi nu vrem să fim dintre acestea. Totuşi, dacă una dintre acestea este caracteristica vieţii tale, dacă eşti una dintre aceste femei, pune-ţi întrebarea: „Oare aşa vreau eu să fiu?” Este important să-ţi pui în mod serios această întrebare şi să găseşti răspunsul adevărat, pentru că aşa cum vom învăţa, cărările unei astfel de femei nu sunt netezite de Dumnezeu.

Soţiile şi fiicele pot fi victime ale păcatelor celor din jur; lipsa de cunoastere a caracterului lui Dumnezeu duce la o trăire după placul oamenilor nu al Domnului, lăsînd ca obiceiurile, rudele etc., să ne influiţeze viaţa. „Teme-te de Domnul, abate-te de la rău; aceata va aduce sănătate trupului  tău…” (Proverbe 3:7) Mamele şi fiicele pot avea bucurii şi dezamăgiri în toate încercările vieţii. Dumnezeu vrea să ne încredem în El din toată inima şi să nu ne bizuim pe înţelepciunea noastră. Eu mă rog ca Dumnezeu să mărească numărul femeilor creştine care să doreacă un nume bun şi de mare preţ, dobîndit prin modelul nostru de trăire în Hristos Isus.

ÎNTREBĂRI PENTRU DISCUŢII:

1. Care este scopul femeii creştine, definit în lecţie?

2. Care este rezultatul împlinirii acestui scop?

3. Ce înseamnă cuvîntul pocăinţă?

4. Ce anume le caracterizează pe femeile înţelepte, conform acestei lecţii?

5. Care este numele mare şi de preţ pe care Dumnezeu îl acordă fiecărei femei, indiferent de vîrstă, stare civilă, situaţie socială etc., dacă aceasta îndeplineşte o condiţie biblică specifică?

6. Cum poate trăi cineva prin credinţă?

7. La ce aplicaţii personale te-ai gîndit în urma studierii acestei lecţii? Există în viaţa ta vreo trăsătură de caracter, dintre cele menţionate, de care doreşti să scapi? Există altele bune pe care doreşti să le dobîndeşti sau să ţi le îmbunătăţeşti?

Mia Oglice, „Femeile Biblie”, Un studiu biblic despre „Femeile fără Nume”

Reprodusă cu permisiunea autoarei.

Reclame

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: