jump to navigation

Cum o mamă şi-a otrăvit, neintenţionat, fiul Iunie 1, 2009

Posted by alaandrei in Social.
trackback

În satul de baştină al mamei mele, Zaim, raionul Căuşeni, trăia un cerşetor, care o duce de pe o zi pe alta, din mila satului. Azi unul îi da un colţ de pîine, mîine altul şi tot aşa. Avea el însă o vorbă, pe care o repeta de fiecare dată cănd primea ceva, de la vre-o gospodină, „Cine face, lui îşi face, cine dă, lui îşi dă”. Nu ştiu cîţi din cei ce îl auzeau, spunînd aceste cuvinte, pătrundeau în esenţa lor. Cum se întîmplă şi azi, cu fraza „Hristos a înviat” la care mulţi răspund cu „Adevărat a înviat”, dar cînd îi întrebi de cred în viaţă după moarte, zic că nimeni n-a venit de „dincolo” ca să dovedească că ea este.

Cum spuneam, puţini dădeau atenţie cuvintelor cerşetorului, pînă cînd o tragedie adevărată a cutremurat tot satul, şi fraza cu care toţi se obişnuise-ră a devenit mai reală decît … moartea.

Nu toţi în sat îl priveau cu ochi buni, pe sărmanul cerşetor. Iar cineva, chiar nu putea să-l mai sufere deloc, astfel că hotărî… să scape de el, odată şi pentru totdeauna. Aceste gînduri le-a dus la îndeplinire, urzind o faptă mişelească. A copt nişte turte, iar în una, destinată cerşetorului, adăugă şi nişte otravă.  Astfel, cînd cerşetorul apăru în capătul uliţei, femeia cu pricina era deja la poartă, cu turta caldă, scoasă din cuptor. I-a întins-o cerşetorului, şi el o luă, dar nu înainte de a spune fraza deja cunoscută de cititor, „cine face lui îşi face, cine dă lui îşi dă”. Nici n-a bănuit femeia cît de repede avea să se împlineacă acest adevăr în viaţa ei.

Cerşetorul a pornit spre marginea satului, unde-şi aveau oamenii grădinile, iar el coliba. Era pe înserate şi oamenii se întorceau acasă de la lucru. Astfel că cerşetorul  se întîlni cu un tînăr, obosit şi flămînd. Cînd l-a văzut tînărul pe cerşetor, parcă se lumină la faţa, ştia că va găsi o bucată de pîine, fie şi uscată, în desagă, pentru el. Dar nu era uscată, ci chiar proaspăt coaptă, scoasă din cuptor, pe care cerşetorul i-o întinse cu bucurie, fără să se mai gîndească măcar, s-o rupă în jumătate, ca să-i rămînă şi lui la cină ceva. „Cine dă, lui îşi dă, cine face lui îşi face”, a răsunat a cîta oară, în acea zi. „Uite chiar maică-ta a fost cea care mi-a dat turta aceasta, mănîncă sănătos!”

Citeva generaţii au avut de învăţat din aceasta întîmplare tragică, adevărul etern scris de sfîntul apostol Pavel în Galateni 6:7, ” Nu vă înşelaţi: Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit,” ce seamănă omul, aceea va şi secera.”pic52

Comentarii»

1. lenuta - Iunie 3, 2009

Mesajul foarte patrunzator.
Chiar e adevarat cind urzesti rau pentru cineva se intoartce spre tine. Insa cind cauti binele aproapelui ai parte de implinire si binecuvintari.

alaandrei - Iunie 13, 2009

Da aşa este şi ce minunat este să ştii că Dumnezeu este în controlul tuturor lucrurilor şi situaţilor şi protejează pe copiii Lui!

2. Curbet Alexandru - Iunie 6, 2009

am rămas un pic şocat . Răul este bumerangul aruncat de noi , mai rău îi celui care aruncă cu răutate în fiecare zi .

alaandrei - Iunie 13, 2009

Aşa este. De fapt oamenii nici nu realizează cît de mult sunt afectaţi ei înşişi de răutate care este în ei.

3. Curbet Alexandru - Iunie 6, 2009

a mai fost aşa un caz : un medic a refuzat să opereze un tânăr ce a nimerit în accident . Nu ştiu motivul refuzului , dar ştiu că era fiul lui .

alaandrei - Iunie 13, 2009

Motivul era banal de tot. Medicul a zis că nu vine să-l conculte pînă nu se găseşte cineva din rudele tînărului. A zis:”Nu mai tratez eu fiecare „bomj”, cum el era tatăl tînărului, iar acesta era inconştient şi nu i s-a putut afla identitatea, nimeni nu a mai venit din rude. Iar medicul nu s-a mai dus să consulte bolnavul… pentru consultaţia căruia după cum credea „domn doctor” nu va avea cine plăti…

4. Alexandru Curbet - Iunie 13, 2009

a plătit el , şi a plătit mult .

alaandrei - Iunie 13, 2009

cred că ar fi gata să-şi dea şi viaţa doar ca să o poată salva pe cea a fiului dar…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: