jump to navigation

Greu de crezut şi mai greu de evitat Mai 12, 2009

Posted by alaandrei in Social.
trackback

pasi_spre_maturitate

Un adolescent de 14 ani a omorît cu sînge rece o femeie şi copilul ei de trei ani, aplicînd numeroase lovituri cu un topor, după care … a trecut în bucătărie şi şi-a pregătit de-ale gurii, luînd din produsele pe care femeia le păstra pentru aniversarea zilei de naştere a micuţului.

Uneori este greu de crezut la ce atrocităţi este capabilă fiinţa umană, considerată drept cea mai inteligentă şi capabilă de a raţionaliza. Da aşa este, Dumnezeu ne-a înzestrat cu această capacitate, dar fără realizarea deplină a acestui fapt din partea omului, el se transformă într-o fiinţa mai periculoasă decăt orice animal sălbatic.

Adolescentul despre care vorbim provenea dintr-o familie de care  avem multe şi în ţara noastră. Păriţii au divorţat, tatăl părăsind mama şi copilul. Mama a încercat să-şi „aranjeze  viaţa”, schimbănd un bărbat după altul, iar copilul „îi stătea mereu în calea fericirii ei”. Era neiubit şi nebăgat în seamă, deseori bătut şi nehrănit, luat în rîs de colegii de la şcoală şi hărţuit. Veţi spune că nu este un motiv de a ucide pe cineva cu atîta cruzime? Dar nici nu încerc să-i găsesc scuze pentru crima săvîrşită, doar încerc să înţeleg care a fost motivaţia sa.A fost prins şi i-a fost dovedită vinovăţia, pentru că a furat din apratamentul victimilor sale un aparat de fotografiat cu care a făcut poze celor două cadavre desfigurate. Un lucru care le-a rămas în minte celor ce l-au interogat era convingerea lui fermă  „nu-mi vor face nimic doar sunt minor„.

Cîţi tineri sunt conduşi de acelaş gînd atunci cînd săvîrşesc acte de huliganism, furturi, violuri şi alte fărădelegi? Le spunem încă de la grădiniţă despre drepturile care le au, libertatea de face doar ceea ce simt ei că vor să facă, pentru că sunt foarte speciali şi valoroşi. Şi aceasta este foarte adevărat, dar numai o parte a monedei şi pentru că uităm să le vorbim şi despre partea cealaltă  îi creştem … egoişti, idiferenţi, iresponsabili, pretenţioşi, nemulţumiţi şi nemulţumitori , iar unii din ei ajung la capătul acestui şir de calităţi negative pe care singuri îl  puteţi deduce. Atunci cînd îi ridicăm la rangul de dumnezei şi nu „le mai umplem capul cu poveşti despre Dumnezeu” copiii noştri pierd orice respect faţă de părinţi, de profesori, de cei mai în vîrstă, de cei mai mici şi neajutoraţi.

Sau o altă extremă cînd părinţii îi abandonează pe copii, punînd preţ pe bunurile materiale, satisfacerea plăcerilor de o clipă, neglijînd nevoia copilui de dragoste şi acceptare, cînd de fapt doar copiii sunt cea mai preţioasă comoară, ceea ce rămîne şi continuie numele,  neamul, existenţa …

A fost găsit vinovat, condamnat şi executat prin împuşcare. Dar oare putem să punem aceată crimă doar pe umerii lui? Oare nu poartă şi părinţii, şi profesorii, şi oamenii din jur, o parte din vină pentru ceea ce s-a întîmplat? Oare nu purtăm cu toţii o parte de vină pentru că am ales să scoatem pe Dumnezeu din şcoli, din case şi din viaţa copiilor noştri, lăsînd doar numele de ţară creştină, dar care în realitate nu are nici o greutate cînd vine vorba de luat decizii majore care mai apoi influenţează şi trasformă viitorul, în care noi cu dumneavoastră, dragi părinţi, ne-am îngrozi nu doar să păşim, ci măcar să ni-l imaginăm.  Oare o astfel de viaţă le dorim noi copiilor noştri? Să ne trezim, pînă cînd nu este prea tîrziu!

Anunțuri

Comentarii»

1. Alina Druta - Mai 14, 2009

Este dureros sa citesti acest caz groaznic… ma intreb acum ce au de spus cei care sunt cointeresati doar sa le faca cunoscut copiilor drepturile lor, dar nu si obligatiunile… cel putin de a fi umani si sa se teama de Dumnezeu.
http://www.famiiad.wordpress.com

2. Alina Druta - Mai 14, 2009

Este dureros sa citesti acest caz groaznic… ma intreb acum ce au de spus cei care sunt cointeresati doar sa le faca cunoscut copiilor drepturile lor, dar nu si obligatiunile… cel putin de a fi umani si sa se teama de Dumnezeu.
http://www.familiad.wordpress.com


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: