jump to navigation

Soluţionarea conflictului în 45 min Mai 4, 2009

Posted by alaandrei in Inspirată de o carte.
Tags: , , , , , , , , ,
trackback

conflict-11

Am vizionat cu băiatul nostru mai mic, Adriel, o mică secvenţă din viaţa unui om care s-a născut fără braţe pentru că mama sa a hotărît să scape de sarcină nedorită. Tot acolo am văzut pe cineva care avea un trup dar două capuri, respectiv două personalităţi. Erau prezentate diverse momente din viaţa acestor două fete, legate pe viaţă una de alta. Le-am văzut conducînd maşina, la care soţul a întrebat: „Ce fac oare cînd una vrea să meargă într-o direcţie iar cealaltă în altă?”

Conflictele şi divergenţele apar la orice pas, e însă foarte important să ştii cum să ieşi cîştigător din ele, şi cînd zic cîştigător nu am în vedere neapărat să capeţi rezultatul dorit. „Dar nu e posibil,” vei zice. Să urmărim o modalitate care ne oferă cîţiva paşi care ne duc la soluţionarea conflictului.

Pasul 1. IMPLIMENTAŢI O STRATEGIE „FĂRĂ ÎNVINŞI”

Această de fapt înseamnă că atunci cînd alcătuieşti o echipă sau faci parte dint-o familie, vei încerca să pui pe primul loc interesul familiei sau a echipei. Vei lua în cosiderare faptul că dacă pierde un membru al echipei în pierdere este toată echipa. Această strategie presupune alegerea acelei soluţii în care ambele părţi vor fi cîştigătoare. Adică vei putea spune: „Vreau să ştii că nu mă voi mulţămi cu nici o soluţie de care nu vei fi mulţămit tu!” Este ca un extinctor care stinge un incendiu periculos. Ea spune fiecărei persoane:”Nu trebuie să te simţi ameninţat, pentru că nu vom merge mai departe pînă cînd nu vom fi amîndoi mulţămiţi de soluţia adoptată.”

Pasul 2. FII ATENT LA SENTIMENTELE CELUILALT

La aceată etapă este nevoie de timp pentru comunicarea emoţională. Vei asculta nu doar mesajul, sau cuvintele dar vei încerca să asculţi cu inima şi să simţi încărcătura emoţională care se ascunde în spatele cuvintelor. Încearcă să întelegi punctul de vedere al celuilalt membru al echipei şi să înţelegi validitatea şi importanţa lui. Este foarte important ca fiecare să aibă posibilitatea să-şi deschidă inima să să spună ceea ce simte cu privire la problema în dezbatere.

Pasul 3. CEREŢI PĂREREA LUI DUMNEZEU

Cuvîntul lui Dumnezeu are răspuns pentru fiecare situaţie a vieţii. E adevărat că nu este la fel cum e cu căutarea on-line şi poate nu vei găsi expresia sau cuvîntul cu pricina dar fii sigur că vei putea deduce principii după care să te ghidezi chiar şi în cele mai complicate aspecte ale vieţii. Ceea ce este foarte important la această etapă – să ai o inimă deschisă la glasul lui Dumnezeu şi să dai dovadă de respect şi blîndeţe faţa celălalt în negocierea aspectului care se examinează. Însăşi faptul că veniţi împreună să descoperiţi perspectiva lui Dumnezeu este un pas spre unitate. Dar dacă descoperiţi că nu sunteţi dispuşi să vă rugaţi împreună pentru o problemă, probabil că este un semn clar că încă nu ar trebui să încercaţi să rezolvaţi conflictul. Dacă veţi merge mai departe e posibil să descoperiţi că discutaţi ca adversari şi nu ca parteneri.

Pasul 4. CAUTĂ SOLUŢIA „CÎŞTIGĂTOR-CÎŞTIGĂTOR” PRIN MOTODA EXPLOZIEI DE IDEI

Căutaţi soluţii creative. Ascultaţi-vă unul pe celălat. Fiecare trebuie să aibă posibilitatea de aprezenta orice sugestie care crede că ar putea funcţiona. Asiguraţi-vă că este o soluţie deschisă, în care amîndoi vă simţiţi în siguranţă să împărtăşiţi idei. Nu evaluaţi ideile la moment. Doar puneţi-le pe hîrtie ca mai apoi să le puteţi analiza. Se pot pune întrebări clarificatoare, dar nu le evaluaţi pînă nu se epuizează creativitatea. Dacă este nevoie puteţi aduna informaţia necesară de la bibliotecă, internet sau consulta un expert în domeniu.

Pasul 5. ALEGEŢI O SOLUŢIE „CÎŞTIGĂTOR-CÎŞTIGĂTOR”

Acum este timpul să găsiţi ceva care să vă mulţămească pe amîndoi. O soluţie care oferă fiecărui partener sentimentul că este cîştigător. Nu contează cine a sugerat soluţia propusă, singurul lucrul important e să subscrieţi amîndoi la ea. Atît timp cît sunteţi amîndoi mulţămiţi de decizia luată, înseamnă că aţi găsit-o şi acesta este scopul.

Pasul 6. IMPLIMENŢAŢI SOLUŢIA

După ce puneţila punct o soluţie cae pare să vă mulţămeacă pe amîndoi, încercaţi-o. Dar nu uitaţi să păstraţi acelaşi spirit care v-a ajutat să identificaţi această opţiune, asigurîdu-vă că amîndoi o consideraţi în continuare reciproc avantajoasă.

Pasul 7. EVALUAŢI ŞI AJUSTAŢI SOLUŢIA

Aceasta numai în cazul cînd este nevoie de făcut corectări şi ajustări, pentru ca soluţia „cîştigător-cîştigător” să rămînă astfel pînă la urmă. De multe ori credem că am dat peste o ideie grozavă, doar ca să descoperim pînă la urmă că nu a dat rezultatele dorite. Dacă aşa stau lucrurile şi nu sunteţi satisfăcuţi de efectele soluţiei, ajustaţi-o. Trebuie să vă asiguraţi că echipa voastră rămîne învingătoare.

Unii vor zice că aceşti paşi vor lua prea mult timp. O strategie fără învinşi economiseşte de fapt mult timp, în special cînd devine un obicei. De fapt cu timpul procesul devine aproape inconştient, ca respiraţia.

Şi totuşi ce se întîmplă dacă totuşi nu am ajunge la un acord şi cineva trebuie să ia o decizie? Atunci cred că aceată trebuie făcută de persoana cea mai calificată în domeniu – pe baza experienţei, pregătirii sau a altui criteriu.

Reţine! În orice relaţie importantă, nu poţi cîştiga decăt dacă şi celălat căştigă şi acestă alegere o faci în fiecare zi!

Anunțuri

Comentarii»

1. Curbet Alexandru - Mai 5, 2009

interesante sfaturi , mă voi strădui să le aplic … doar să nu fie prea târziu .
Mulţumesc .

alaandrei - Mai 6, 2009

m-a cam pus pe gînduri … să nu fie prea tîrziu, sper că nu ţi-ai pus în gînd să te faci pustnic, părăsind societatea?

2. Curbet Alexandru - Mai 9, 2009

no bine , eu mă refeream la faptul că să nu fie prea târziu – să nu fac vre-o faptă necugetată ….
dar despre pustnic – sper să nu fiu , nu doresc şi nu cred că am pregătirea necesară 🙂
apoi articolul propune o soluţie de 45 de minute , iar mie mi-ar trebui o viaţă pentru pustietate .


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: