jump to navigation

La ce serveşte pomana? Aprilie 27, 2009

Posted by alaandrei in Mesaj.
trackback

lumanarica-mic

DEX online dă umătoare definiţie cuvîntuluiPOMÁNĂ

1. Dar, danie, ofrandă făcute cuiva şi servind, potrivit credinţei creştine, la iertarea păcatelor, la mântuirea sufletului; milostenie, binefacere. ♢ Expr. A cere de pomană = a cerşi. A-şi face (milă şi) pomană cu cineva = a ajuta pe cineva, a face un bine cuiva. ♦ (Fam.) Ocazie binevenită, rară, extrem de avantajoasă (sub raport material); chilipir. ♢ Expr. A umbla după (sau a căuta) pomană = a umbla după avantaje materiale nemeritate. 2. (În ritualul creştin) Praznic care se face după o înmormântare sau după un parastas şi la care de obicei se dăruiesc (săracilor) diverse obiecte (ale mortului); (concr.) ceea ce se dăruieşte cu acest prilej.

O altă definiţie a acestui cuvînt o avem în Biblie. În Evanghelia după  Matei 6:1-4 este scris:

„Luaţi seama să nu vă îndepliniţi neprihănirea voastră înaintea oamenilor, ca să fiţi văzuţi de ei; altminteri, nu veţi avea răsplată dela Tatăl vostru care este în ceruri.  Tu, dar, cînd faci milostenie, nu suna cu trîmbiţa înaintea ta, cum fac făţarnicii, în sinagogi şi în uliţe, pentru ca să fie slăviţi de oameni. Adevărat vă spun, că şi-au luat răsplata. Ci tu, cînd faci milostenie, să nu ştie stînga ta ce face dreapta, pentruca milostenia ta să fie făcută în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti.”

Din acest text vedem că răsplata pentru pomana făcută o primeşte cel care a dat-o, nemijlocit.

Marcu9:41-42 Şi oricine vă va da de băut un pahar cu apă, în Numele Meu, pentrucă sînteţi ucenici ai lui Hristos, adevărat vă spun că nu-şi va pierde răsplata. Dar, dacă va face cineva să păcătuiască pe unul din aceşti micuţi, cari cred în Mine, ar fi mai bine pentru el să i se lege de gît o piatră mare de moară şi să fie aruncat în mare.

Orice milostenie, fie şi un pahar de apă, făcută în Numele Domnului Isus Hristos, adică care contribuie la înaintarea Evangheliei, salvarea sufletului, care o primeşte, de la moarte, îţi va fi răsplătită.  Dimpotrivă, orice milostenie, fie şi un lucru foarte scump, dar care nu-i oferă şi posibilitatea de a avea viaţa veşnică, nu-ţi va fi răsplătită. Dacă dai  numai pentru a-l ajuta să scape de sărăcie materială, ajutorul acesta este neesenţial şi de scurtă durată:

Mar 8:36-37 Şi ce foloseşte unui om să cîştige toată lumea, dacă îşi pierde sufletul?  Sau ce va da un om în schimb pentru sufletul său?

Deci, pomana nu mîntuieşte sufletele care au murit, ci sufletele care fiind încă aici pe pămînt, recunosc starea lor în faţa lui Dumnezeu, şi primesc iertarea şi darul vieţii veşnice.

Pomana nu ajută nici celor adormiţi, despre care Biblia spune că au murit în Domnul, pentru că ei se află acum cu Dumenzeu şi deci nu mai au nevoie de ea.

Dacă prin milostenia ta, ai ajutat pe oameni să-L cunoască cu adevărat pe Dumnezeu şi planul Său pentru om, tu vei primi o răsplată. Dar nu este vorba de mîntuirea sufletului tău. Salvarea sufletului se face numai prin credinţa în jerfta Fiului lui Dumnezeu, Isus Hristos. Dacă am putea scăpa de pedeapsa pentru păcatele noastre prin facerea de milostenii şi pomeni, atunci jertfa Domnului Isus ar fi fost zădarnică.

Efenseni 2:6-10 El ne-a înviat împreună, şi ne-a pus să şedem împreună în locurile cereşti, în Hristos Isus,ca să arate în veacurile viitoare nemărginita bogăţie a harului Său, în bunătatea Lui faţă de noi în Hristos Isus. Căci prin har aţi fost mîntuiţi, prin credinţă. Şi aceasta nu vine dela voi; ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte, ca să nu se laude nimeni. Căci noi sîntem lucrarea Lui, şi am fost zidiţi în Hristos Isus pentru faptele bune, pe cari le-a pregătit Dumnezeu mai dinainte, ca să umblăm în ele.

Dacă ai primit prin credinţă darul vieţii veşnice şi apoi foloseşti faptele bune pregătite de Dumnezeu ca şi alţi oameni  să afle despre acest dar şi să creadă în Isus Hristos, Fiul Său, te vei bucura de o mare răsplată!!!

Anunțuri

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: