jump to navigation

Bărbaţii adevăraţi – unde sunt ei? Aprilie 22, 2009

Posted by alaandrei in Inspirată de o carte.
Tags: , , , , ,
trackback

În fiecare băiat nou-născut! Atunci de ce sunt aşa de puţini, căci cu toată problema demografică existentă, încă se mai nasc copii la meternitate. Tot mai mult însă, în ultima vreme se încearcă, din partea mişcărilor feministe, profesorilor şi chiar părinţilor(din ignoranţă, cred), stoparea producerii în masă a bărbaţilor adevăraţi. Veţi spune că invinuirile mele sunt nefondate? Oare nu asta facem atunci cănd încă din gradiniţă îi pedepsim, nu pentru comportamentul violent, ci pentru cel „prea zbînţuit”, încurajînd şi lăudînd fetiţele, care sunt mai cuminţi, mai educate, mai inteligente, lăsîndu-i pe băieţi cu idea şi impresia că ceva este în „neregulă” cu ei? Este oare tendinţa, de ai face pe băieţi mai puţin agresivi şi competitivi şi mai sensibili, întemeiată?

Factorul, care ne vor ajuta să înţelegem, din ce este alcătuită masculinitate, iar mai apoi şi să utilizăm aceste cunoştinţe în procesul instructiv-educativ, este în primul rînd cel hormonal, şi anume testosteronul, care este în mare, răspunzător pentru ea(deşi în cantităţi mici se întîlneşte şi la femei). Acest hormon stîrneşte în bărbaţi interesul pentru întreceri de maşini, fotbalul profesional, hochei, baschet, lupte, vînătoare, pescuit, înnot, istorie militară, ş.a Unor femei de asemenea le plac aceste activităţi, nefiind însă obsedate de ele precum bărbaţii. Deci, cantitatea de testosteroni, în special în confruntările de putere, este hotărîtoare. Tot ea este cauza închisorilor populate în majoritate de bărbaţi. Un număr mare de experţi consideră că tendinţa băieţilor de risca, de a fi mai agresivi, de a lupta şi a fi în competiţie, de a se contra, de a se lăuda, de a excela în anumite abilităţi, cum ar fi rezolvarea problemelor, matematică, stiinţe este direct legată de felul în care creierul este alimentat şi de prezenţa testosteronului. Aceasta explică în mare parte de ce băieţii sunt atît de neastîmpăraţi în sala de clasă, şi de ce profesorii îi numesc zvăpăiaţi. O adevărată problemă este însă tempoul în care li se predau temele, lor fiindu-le destul de dificil să se acomodeze. Testosteronul justifică dorinţa prematură de a fi cel mai puternic, cel mai curajos şi cel mai tare din toată speţa.

Serotonina este un alt hormon care afectează comportamentul uman, cu funţia de neurotransimiţător. Ea are ca scop să calmeze, să liniştească şi să ajute individul să-şi controleze comportamentul impulsiv. Deasemenea facilitează judecată raţională. Studiul asupra lichidului spinal al criminalilor arătă că mulţi dintre aceştea au un nivel foarte scăzut de serotonină, la fel şi cei cu tendinţe de suicid şi depresii.

Dacă testosteronul este compustibilul care conferă putere, atunci serotonina încetineşte viteza şi ajută la procesul de luare a deciziilor. După cum vă daţi bine seama, femeile poseda mai multa serotonină, decît bărbaţii.

Am ajuns la hipotalamus, porţiunea de creier, de mărimea unei migdale, care are funcţia unui „computer emoţional”, mic dar puternic. Cînd o ameninţare fizică sau emoţională este percepută de organele de simţ, acesta ordonă, instantaneu, organelor defensive să porneacă la acţiune, reglînd eliberărea hormonilor care măresc şansele de suraveţuire. Pentru noi hipotalamusul prezintă interes datorită rolului său în reglarea agresivităţii, însă emiţînd „iraţional” hormonii el poate salva viaţa sau percipita şi mai mult situaţia. După cum vă puteţi da seama la bărbaţi hipotalamusul este mai mare decît la femei, deaceea băieţii sunt mai predispuşi să se angajeze în comportamente riscante.

Deci să revizuim – aceste trei componente critice, testosteronul, serotonina şi hipotalamusul determină ceea ce înseamnă de fapt să fii masculin, plasîndu-i pe bărbaţi într-o categorie aparte. Este masculinitatea ceea ce cautăm noi? Este ea bună, sau nu? Ar fi mai bine ca băieţii să fie mai „cuminţi”, mai ca fetele? Aşa probabil ar prefera pedagogii, în special, fiind deranjaţi de „nebuniile” băieţilor, fără să îneţeleagă cît de greu le este băieţilor să-şi controleze acest „dinamizm”.

Deci, este întemeiată dorinţa de ai face pe băieţi mai „feminini?” Nicidecum. (să nu fiu înţeleasă greşit, nu încurajez în nici un cau violenţa, nesupunerea şi lipsa bunului simţ).

În primul rînd, pentru că aceasta contravine cu natura masculină.

În al doilea rînd, pentru că sexele au fost create de Dumnezeu pentru a balansa slăbiciunilie unii altora şi a satisface nevoile unii altora. Punînd o formă diferită a dominaţei în fiecare sex, Dumnezeu în cretivitatea Sa, a făcut posibilă armonia perfectă între cei doi.

Noi căutăm bărbaţi care să protejeze familia, să suplinească nevoile fizice şi materiale, să fie lideri în casele lor şi să facă faţa tuturor provocărilor. Ei apreciază schimbarea, oportunitatea, riscul şi aventura(sens sănătos).

Dar ca să avem aşa bărbaţi trebuie să-i creştem pe băieţii noştri încurajînd în ei acest tendinţe de lider, de conducător, de protector, de bărbat adevărat! Şi să nu distorsionăm aceste calităţi, prezentîndu-le ca negative şi distrugîndu-le, fără ca ele să dea naştere celora care transformă viaţa (nouă femeilor) dintr-una statică în una plină şi interesantă.

Să ne întoarcem la băieţi. Reţineţi ei sunt bărbaţi-în-devenire. Acea natură agresivă a fost creată cu un scop. Ea îi pregăteşte pe ei pentru rolul de „protecor şi suplinitor”. Acea dorinţa de a se afirma, cînd este dircţionată corespunzător, contribuie la progresul cultural şi cel economic. Deaceea, este atît de important să păstrăm acest spirit plasat în băieţii noştri de Dumnezeu, chiar dacă uneori, el, ne irită aşa de mult. Acest temperament este parte din planul divin. Bucură-te de el. Sărbătoreşte-l. Mulţumeşte lui Dumnezeu pentru el. Dar înţelege că el trebuie format, lucrat, şi „civilizat”.

Anunțuri

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: