jump to navigation

Criza de identitate şi supunerea manipulării Aprilie 21, 2009

Posted by alaandrei in Instructiv-educativă.
Tags: , , , , , , , ,
trackback

Sa definim termenii

Fiecare stadiu în dezvoltarea omului este caracterizat de o anumită criză, pe care individul este nevoit să o rezolve, pentru a trece la următoarea etapă; modul în care aceasta este rezolvată va determina gravitatea problemelor caracteristice crizei sau lipsa acestora în viitorul existenţei.

Vîrsta între 12 -18 ani se caracterizează prin criza de identitate. Iată în care perioadă se naşte îtrebarea „Cine sunt eu?” Pentru a depăşi cu succes această perioadă adolescentul este nevoit, sa îşi rezolve toate conflictele anterioare.

Criza de identitate este considerată ca fiind singurul conflict puternic ce o persoană îl are de înfruntat în aceasta viaţă, iar depăşirea acestuia se poate realiza optim, în condiţiile în care, toate celelalte au obţinut o soluţie pozitivă. Rezolvarea acestuia duce la ieşirea din stadiu în posesia unui puternic simţ al identităţii şi pregătit de planificarea viitorului. Nedepăşirea crizei va afunda adolescentul în confuzie, în imposibilitatea de a lua decizii şi a alege, în mod special în privinţa vocaţiei şi a rolului său în viaţă.

Manipulare este arta de a controla oameni şi cisrcumstanţe prin metode indirecte, necinstite şi înşelătoare în mod special în avantaj propriu.

Tot mai frecvente şi mai tulburătoare sunt ştirile despre sinucideri printre adolescenţi. Tot mai des ne oprim să ne întrebăm oare unde greşim şi ce l-a împins peste marginea prăpastiei pe unul sau pe altul?

Cine sunt eu? Dacă acum 30 de ani la aceasta întrebare un adolescent putea răspunde: “Membrul unei familii minunate, mama şi tatăl mă iubesc şi sunt fericiţi şi împliniţi pentru că mă au.” Mă tem că astăzi nici măcar jumătate din cei ce caută răspunsul, nu au fericirea de a se vedea astfel. Unde şi cand s-a produs schimbarea care motiveaza atîţia tineri să pună capăt zilelor? Oare nu cînd a încetat să ne mai deranjeze scenele pline de violenţă din filmele care au inundat ecranele televizoarelor? Poate, cînd am hotarît că fiecare femeie e libera sa decidă dacă vrea să păstreze copilul, deja conceput, sau nu? Sau poate cînd, satui de sărăcie, am lăsat comoara cea mai de preţ – copiii, în grija buneilor sau a vecinilor şi am plecat sa răscolim gunoiştile de peste hotare? Ce mesaj le transmitem noi copiilor noştri prin spoturile publicitare despre sexul protejat? Am lăsat imoralitatea să ne inunde ţara iar virginitatea să fie batjocorită, cum a fost cîndva lipsa ei. Dacă noi îi invăţăm aceste lucruri ieftine şi josnice, ce de fapt să semănăm în ei şi ce ne aşteptăm să creacă? Pe ce punem preţ şi valoare? Oare nu încearcă cineva sa manipuleze tînăra generaţie şi să-i convigă ca negrul e alb? Că răul e bine? Imi vine în minte exemplul unul tanăr, care fiind orb din naştere, era nevoit sa cerseasca, pentru a-şi castiga existenţa. Cînd Domnul Isus l-a vindecat, fariseii şi liderii religioşi ai vremii nedorind sa recunoască divinitatea Domnului Isus, ar fi preferat ca el sa ramînă orb pentru restul vieţii, doar ca ei sa rămană comozi în poziţia lor(Ioan 9:1-38 ). Oare nu preferam şi noi azi, mai degraba, sa nu “deschidem” ochii şi să le arătam copiilor noştri adevăratele valori, pentru că aceasta înseamnă sa nu fim recunoscuţi de Uniunea Europeană? Imoralii încearcă să manipuleze o ţară întreagă şi să ne sperie cu consecinţe de regretat. La fel şi fariseii au vrut sa-l sperie pe tînărul vindecat şi l-au ameninţat că va fi dat afară din sinagogă, ceea ce de fapt era egal cu excluderea din societate. Dar avem de învaţat de la acest tînar, care mai mult ca oricare altul era în criză de identitate, pentru că abia de-şi recăpatase şi el vederea. Totusi el a ramas tare pe poziţie şi nu a negat adevărul, nici chiar dacă cei care au încercat să-l manipuleze, au dus la îndeplinire planul lor. Cîţi din tinerii noştri sunt gata astazi să stea de partea adevărului şi să nu lase manipulări de nici un gen sa le pîngărească identitatea? Cum îi ajuţi tu pe ei să depăşească criza? Care sunt valorile pe care le răspîndeşti?

Iesirea de sub manipulare

Iată cîţiva paşi care te vor ajuta

  1. Decide să nu depinzi de manipulator. Decide să fii dependent de Dumnezeu şi El iţi va împlini nevoile profunde.
  2. Asteaptă-te la exasperare din partea manipulatorului. Nu te astepta ca cel ce te manipulează să te înteleagă sau să renunţe a te controla.
  3. Pregăteşte-te să suferi. Acceptă faptul că schimbarea e dureroasă. Totuşi, peste un timp vei avea pace.
  4. Caută să fii plăcut înaintea lui Dumnezeu şi nu a oamenilor. Isus, însuşi este un exemplu în această privinţă, cand spune în Ioan 5:41“ Eu nu umblu după slava care vine de la oameni .”
Anunțuri

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: