jump to navigation

Ştiri din lumea creştină Aprilie 14, 2009

Posted by alaandrei in Ştiri.
trackback

1. SRI LANKA, DUBLU IMPAS

Armata din Sri Lanka a continuat marşul insistent spre nordul şi estul insulei, preluînd controlul teritoriului care aparţinea pînă nu demult Tigrilor Tamilezi (TT). Crucea Roşie preîntimpină declanşarea unui dezastru, deoarece TT ţin în calitate de scuturi umane un număr de aproximativ 200.000 de civili. Unii au fost ucişi în timp ce au încercat să fugă în teritoriul controlat de soldaţi. Alte mii de famiii tamileze suferă în condiţii antisanitare, în taberele suprapopulate pentru refugiaţi, unde vor fi nevoiţi să steie cel puţin 2 ani. 5 ONG-uri creştine au permisiunea guvernamentală să lucreze în aceste tabere şi într-un spital. Între timp, creştinii sunt foarte îngrijoraţi că legislaţia cu privire la „convertirea imorală” în Sri Lanka a fost din nou prezentată de majoritatea budiştilor. Activiştii acuză creştinii pentru că oferă locuri de muncă sau bani pentru a-i face pe oameni să se convertească la creştinism. (FIELD REPORTS)

2. CONFRUNTAREA LUI FRANKLIN GRAHAM CU PREŞEDINTELE SUDANULUI
Curtea Internaţională Criminalistică a emis um madat de arest pe numele Preşedintelui Omar-al-Bashir al Sudanului pentru crimele împotriva umanităţii în Darfur. Sudan a replicat prin expulzarea din Darfur a cel puţin 10 grupuri care desfăsoară acţiuni de cariate. Franklin Garaham, perşedintele şi directorul executiv al organizaţiei Samaritan’s Purse şi Asociaţia Evanghelică a lui Billy Graham, au avut o întîlnire cu Bashir cîteva zile mai înainte. „În aceşti 16 ani de lucru de ajutorare în Sudan, am fost martorul violenţelor multiple cauzate de guvernul ţarii. Aproximativ 300,000 de oameni din Darfur au murit şi 2,5 millioane au părăsit casele ca să lupte printre rebeli, forţele guvernului şi aliaţii acestora, miliţienii Janjaweed. Dar distrugerile nu se opresc aici: oranizaţia noastră a identificat aproximativ 500 de biserici care au fost distruse de forţele d-lui Bashir” a comunicat Graham. Deşi Graham consideră arestarea lui Bashir totalmente justificată, el este îngrijorat că aceasta va distabiliza şi mai mult situaţia din ţară. El roagă insistent pe preşedintele SUA, Obama să numească un diplomat special în Sudan pentru a stabili relaţii diplomatice, şi deasemenea face apel către toţi creştinii să se roage pentru pace. (ASSIST, martie 4 `09)

3. MALAWI: SUTE DE SALVAŢI PRIN PUNCTE DE PREDICARE

Grace Ministries International urmează exemplul lui Pavel în cartea Faptele Apostolilor trimiţînd alţi misionari africani în Malawi pentru a începe „puncte de predicare”. Misionarii încep puncte de misiune în diferite localităţi (de obicei prin intermediul prietenilor şi famililor) în care un grup de credincioşi se întîlneşte, sunt aleşi lideri, şi Cuvîntul Domnului este predicat. Ei sunt încurajaţi să se extindă în satele din împrejurimi, pentru că nu sunt considerate biserici pînă ei înşişi, nu plantează o altă biserică. La moment sunt 80 de „puncte de predicare” în Malawi, care au avut un impact evanghelic de proporţii asupra comunităţilor locale. Un pastor tanzanian caută să ajute pe pastorii mai puţin experimentaţi să înceapă slujirea lor în localiţăţi greu accesibile. Aceasta deasemenea include crearea materialelor de studiere a Bibliei şi cruciade evanghelice. Rezultatele ultimuilui grup participant la cruciadă au fost 300 de oameni care şi-au dedicat vieţile lui Cristos. Aceşti oameni au fost încurajaţi să se încadreze în grupele de ucenicie. (MISSION NETWORK NEWS, 6 Martie `09)

4. LIBIA: CREŞTINII CONVERTIŢI DE LA ISLAM SUNT TORTURAŢI

Oficialii libanezi care se ocupă de spionaj au ţinut în detenţie şi torturat 4 creştini pentru faptul că s-au convertit de la Islam. Potrivit cu International Christian Concern(ICC), un grup creştin pentru drepturile omului, creştinii au fost încarceraţi în ultimile 7 săptămîni în Tripoli, capitala Libiei. Oganizaţia Libiană Securitate Externă se crede a fi în spatele arestării şi torturării creştinilor. Agenţii de securitate au interzis familiilor vizitarea creştinilor, deasemenea se aplică presiuni fizice şi psihologice asupra creştinilor, pentru ai forţa să divulge numele altor convertiţi. Ceilalţi convertiţi sunt nevoiţi să-şi părăseacă casele. Comunitatea Internaţională a impus sancţiuni asupra Libiei pentru implicarea sa în bombardarea aeronavei americane, care s-a soldat cu 270 de morţi. (ASSIST, 9 martie 09)

5. AVIONUL DE MISIUNE DAT DISPĂRUT ÎN VENEZUELA

Un pilot misonar american, al cărui tată a murit în timp ce pilota un avion misionar trei decenii în urmă, cu încă 6 persoane la bord, se cred a fi decedaţi după ce avionul lor a dispărut în Venezuela, la 16 februarie. Bob Norton, 48, director al Aviatiei Medicale Adventiste din Venezuela, pilota avionul, cînd se presupune, acesta s-a prăbuşit în djungla deasă. La bord se mai afla soţia lui North, Neiba(asistentă medicală calificată), 2 adulţi care însoţeau 2 copii bolnavi şi o misionară adventistă Gladis Zerpa. Mama lui Norton a spus că fiul ei „a crescut în spirit misionar” şi continua ceea ce a început tatăl său, Elwin, care a murit în urma prăbuşirii avionului pe care îl pilota, 29 de ani în urmă în Mexic. Institutul de Aviaţie Civilă Naţională împreună cu cîteva echipe aeriene de salvare au căutat timp de 3 zile după ce avionul a fost dat dispărut, iar şanse de a găsi supravieţuitori sunt minime. [ASSOC. PRESS/HUNTSVILLE TIMES/HCJB 3/09]

6. ÎNCHIDEREA BISERICILOR ÎN BIRMA

Autorităţile birmaneze au măjorat restiricţiile în ce priveşte activitatea creştină în capitala ţării, Rangoon şi în locatăţile din împrejurimi. Ordine emise la 5 ianuarie deja au forţat mulţi creştini care se întîlneau în case sau apartamente să înceteze adunările de închinare. La sfîrşitul anilor 90 autorităţile au încetat de a elibera permisuri de cumpărare a terenurilor sau contruirea bisericilor noi, ceea ce i-a făcut pe mulţi birmanezi să se adune în apartamente închiriate sau oficii. La moment oficialii au rugat pastorii, a peste 100 de biserici din Rangoon, să vină la o întîlnire unde li s-a spus să semneze documente în care se obligă să oprească activitatea bisericilor. Documentele ameninţau cu pedepse, inclusiv posibile termene de detenţie şi sechestrarea localurilor, dacă păstorii refuzau să repecte ordinile de închidere a bisericilor. O altă sursă online, Vocea democrată birmaneză, susţine că oficialii de la Ministerul Afacerilor Religioase au convocat proprietarii clădirilor în care se adunau bisericile şi le-au ordonat acestora să nu mai dea proprietăle lor cu chirie grupurilor religioase. (COMPASS, 21 ianuarie 09)

7. FEMEILE DIN CEHIA-VICTIMILE UNEI LEGI ISLAMICE STRICTE

Preşedintele Cehiei, Ramzan Kadyrov, a spus jurnaliştilor că 7 femei tinere care au fost împuşcate în cap şi ale căror trupuri au fost găsite aruncate la marginea drumului, au meritat moartea. El a explicat că ele erau „de purtare uşoară” şi au fost împuşcate justificat de către bărbaţii, care erau rudele lor, aşa zis omor onorabil. „Dacă o femeie îşi înşală bărbatul cu un alt bărbat atunci ambii sunt omorîţi,” a spus Kadyrov. Fostul lider al miliţiei în vîrstă de 32 de ani, conduce acum o companie pentru a impune valori islamice în această ţară predominant musulmană. Unii susţin că el încalcă Constituţia Rusiei, care acordă drepturi egale femeilor, dar preşedintele are drept susţinător fidel Kremlinul. Regiunea Rusiei de sud cu populaţia de peste 1 milion de oameni, doar acum începe să iasă din devastările a două războaie în ultimii 15 ani. [WASHINGTON POST, 2 March’09]

8. CREŞTINII ÎN REGIUNILE CUTREMURULUI DIN CHINA

Poliţia a raportat incursiunea în patru gospodării din Sichuan, o regiune devastată de cutremur, din cauza ajutorului pe care l-au primit de la creştini. În după-amiaza zilei de 24 decembrie, cînd victimile şi voluntarii creştini recontruiau o clădire avariată, fiind în pauză, au fost atacaţi de peste 40 de poliţişti şi în jur de 10 maşini de poliţie. Poliţiştii, neîngrijiţi şi mirosind a alcool, au bătut, înjurat şi insultat victimile cutremurului, ameninţînd să demoleze construcţia proaspăt ridicată. Au luat Bibliile, cărţile de cîntări, motociclete şi alte lucruri care aparţineau creştinilor. Mulţi din supravieţuitori în aceste zone îndepărtate continuă să trăiască în barăci simple. Pe timp de iarnă, cu tempreaturi 4-5 grade sub zero, este foarte dificil să iasă cu bine din iarnă, fără ajutor şi susţinere din afară. Voluntarii creştini au furnizat acest ajutor mult apreciat, unde oficialii nu au dorit sau nu au avut posibilitatea de a se implica.

9. UNIVERSITATEA SUBTERANĂ PENTRU CREŞTINII DIN COREA DE NORD

U.S. – un grup misionar din Seoul au lansat o Universitate Subterană, pentru a ajuta pe cei din Corea de nord care au fost exilaţi să se întoarcă şi să evanghelizeze ţara, sau să răspîndească Evanghelia printre coreenii din alte ţări, inclusiv China. Universitatea Subterană este un curs intensiv de 12 luni, în Seoul, Corea de sud. Corea de nord s-a aflat în fruntea Listei de Supraveghere Mondială a persecuţiei creştinilor, mai mult de 6 ani la rînd. Open Door a raportat că peste un milion de oameni sunt ţinuţi în lagăre de concentrare în Corea de nord, mulţi dintre care sunt creştini. Necătînd la pericol „ o mişcare de întoarcere în Corea” ia amploare printre refugiaţii care trăiesc în Corea de sud, conform unui purtător de cuvînt al Seoul SUA. [BosNewsLife, Feb.12’09]

10. VIZIUNEA ARABĂ: 2 PROGRAME TV NOI PENTRU FEMEI ŞI ADOLESCENŢI

O nouă serie de emisiuni televizate pregătite de Viziunea Arabă are ca scop să inspire şi să motiveze femeile arabe creştine să continue trăirea prin credinţă, să dea dovadă de valori creştine în casele lor şi să servească drept exemplu a dragostei lui Cristos în comunităţile lor. Mărturii ale femeilor din diferite ţări precum Liban, Irac, Sudan, Iordania, Algeria, Maroc şi Egipt vor participa la fiecare program. Adolescenţii arabi deasemenea cresc în familii şi societăţi conservative, lăsînd prea puţin spaţiu pentru discuţii despre subiectele care sunt importante pentru ei. Fiind lipsiţi de libertatea la libera exprimare şi fără motivare de fi creativi, mulţi adolescenţi creştini se întreabă ce-i aşteaptă în viitor şi sunt în căutarea sensului. Fiecare episod al acestor emisiuni furnizează sfaturi informative, inovative şi provocatoare care să încurajeze adolescenţii să trăiască credinţa lor.[ARAB VISION, HCJB Feb.23-7,’09]

11. CREDINCIOŞII DIN ERITREA ÎN ASEDIU

Arestările în masă a creştinilor din Eritrea cresc îngrijorarea cu privire la bunăstarea bisericii. Conform lui Glenn Penner de la „Vocea Martirilor” din Canada, „Eritrea este probabil cea mai închisă ţară din Africa, la ziua de azi.” În ultimile luni peste 100 de creştini au fost deţinuţi şi transferaţi într-o unitate militară. Rapoartele indică că unii din ei au fost grav maltrataţi şi unii au murit din cauza rănilor care nu au fost tratate la timp, în detenţie. Autorităţile continuă să insiste că cei care se află după gratii sunt acolo nu din motive de credinţă. Guvernul sprigină şi acum afirmaţia pe care a făcut-o în 2004 că „nici o persoană sau grupare nu este persecutată în Eritrea pentru credinţa sau religia sa.” Totuşi, în mai 2002, guvernul a interzis şi închis toate bisericile independente care nu operau sub umbrela structurilor religioase precum cea ortodoxă, luterană, catolică şi musulmană.[VOICE OF THE MARTYRS]

12. GAZA: SOCIETATEA BIBLICĂ ŞI OPEN DOORS ADUC AJUTOR

Conform Societăţii Biblice Palestiniene (SBP), mulţi locuitori ai Fîşiei Gaza suferă din cauza problemelor psihologice cauzate de agresiunea forţelor guvernante, lipsa locurilor de muncă, izolarea de restul lumii şi sentimentul de nesiguranţă. Societăţile Biblice din Israel şi din Palestina au lansat o iniţiativă comună numită „Stînd în spărtură”, oferind ajutor practic cît şi spiritual pentru cei în suferinţă, din Gaza. Open Doors este co-participant la o parte a acestui program numit „Iubiţi pe aproapele vostru/mîngîiaţi poporul Meu”. Acest ajutor este oferit atît creştinilor cît şi musulmanilor.[MNN, 2 Feb.’09]

13. PUTEREA EXPLOZIEI ÎNCHISORII MEXICANE

În jur de 928 de deţinuţi în Mexic au răspuns invitaţiei de a primi sau reînnoi relaţia cu Cristos după participarea la evanghelizări care includeau acţiuni sportive spectaculoase şi predicare. Asociaţia Evanghelică Tom Flaskerund şi Echipa Libertăţii au condus programele „Puterea exploziei închisorii” în 8 penitenciare mexicane de-a lungul statului Sonora, cu susţinerea guvernului. Mai mult de jumătate de deţinuţi(489) au indicat că l-au acceptat pe Isus în viaţa lor pentru prima dată. Pastorul american Flakesrud, care a fondat Echipa Libertăţii, a fost un membru a unei bande de motociclişti „în afara legii”, dar a devenit creştin la vîrsta de 30 de ani după ce a răpit-o pe sora mai mică a soţie lui. Evangheliştii au spus că ei „sistematic îşi fac drum” prin închisorile din Mexic. [BosNewsLife, March 4’09]

14. MEGA MULŢIMI LA FESTIVALUL LUI LUIS PALAU, GUATEMALA

Una din cele mai mari campanii evanghelistice din istoria Guatemalei, Festivalul lui Luis Palau din 13-14 martie, este o parte din campania de 10 zile, care va caracteriza 25 de evenimente separate, incluzînd întîlniri cu preşedintele Guatemalei şi cabinetul său, senatul, Curtea Supremă, personalul militar, judecătorii, primarii şi demnitarii. Cu susţinerea Asociaţiei lui Luis Palau, circa 3,200 biserici locale şi 25,000 de voluntari pregătiţi, lucrează împreună în efortul de a împinge Guatemala să devină prima naţiune Latino-Americană cu o majoritate de evanghelici. 48 % din populaţie se estimează a fi evanghelici. Trasmisiunea în direct a festivalului, prin radio, televiziune şi online va ajunge la alte mii cu mesajul Evangheliei. [CHRISTIAN NEWSWIRE]

15. SUA: CREŞTEREA NUMĂRULUI DE OAMENI NERELIGIOŞI

Trecerea în revistă a Identificării Religioase în America făcută în 2008, publicată în martie, arată că procentajul oamenilor care nu aparţin de nici o religie aproape că s-a dublat din 1990, în timp ce procentajul creştinilor se află în declin. Adiţional, acest sondaj a aflat că populaţia nereligioasă, s-au mutat de la nord vest spre Noua Anglie de nord. Vermontul este cel mai puţin religios stat în ţară cu 34% de nereligioşi, întrecînd pe celelalte state cu 9 puncte. Necătînd la o porţiune mică(1.6%) de americani care se numesc atei sau agnostici, o revizuire a credinţelor arată că 12% sunt deişti (cred într-o putere supremă dar nu un Dumnezeu personal), şi 12% sunt atei (nu cred în Dumnezeu) sau agnostici (nu sunt siguri). Această trecere în revistă a mai aflat că în ultimii 7 ani, numărul ateilor convinşi aproape că s-a dublat, de la 900,000 la 1.6 milioane. În timp ce populaţia creştină în general a scăzut, unele segmente, inclusiv şi cei care îşi spun „Evanghelici/ Născuţi din nou” sau creştinii care nu aparţin unei denominaţii oarecare, sunt în creştere. [CHRISTIAN POST, 9 March ’09]

16. RUGĂCIUNEA TINERILOR DE-A LUNGUL FUSELOR ORARE

La data de 6 martie, în Noua Zelandă, tinerii au organizat un eveniment anual de 72 de ore, numit „Shockwave”(cutremur) care a mers prin cel puţin 30 de ţări, inclusiv Australia, India, Malaezia, Japonia, Africa de Sud, Niderlanda, Norvegia, Irlanda, Scoţia, Franţa, Germania, Brazilia, Canada, Anglia şi SUA. În timpul acestei iniţiative de rugăciune grupuri de tineri şi misiuni studenţeşti au organizat tinerii creştini să se roage pentru creştinii persecutaţi, în adunările de rugăciune, biserici, în case, ş.a Unele evenimente au durat toată noaptea, în timp ce alţii au folosit timpul de seară, sau de dimineaţă. Shockwave e organizat de Underground (Subterana), tinerii şi misiunile creştine de la Open Doors(uşi deschise). [CHRISTIAN POST, 5 March ’09]

Anunțuri

Comentarii»

1. Andrei şi Ala Talmazan şi-au deschis blog « Radu & Lenuţa Blendarencu - Aprilie 14, 2009

[…] pe blogul lor. Chiar din primele articole am găsit lucruri interesante ştiri interesante din lumea creştină. Comentarii […]


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: